1,2 milijarde EUR za Nato ali za razvoj? – Odloči naj ljudstvo!

V Levici nasprotujemo načrtu vlade, da za orožje in dve novi bataljonski bojni skupini, ki jih hoče Nato, porabi 1,2 milijarde EUR. Zahtevamo, da se ta sredstva preusmerijo v znanost in razvoj. Slovenija ni vojaško ogrožena, novo orožje pa ne bi povečalo obrambne sposobnosti SV, ampak predvsem uporabnost SV za Nato. SV za novi enoti nima kadra. Norost lahko ustavijo le državljani, zato zahtevamo razpis posvetovalnega referenduma!

Razvoj družbe moramo postaviti pred »zaveze do Nata«!

Obrambni ministri Nata so 29. junija lani potrdili »Cilje zmogljivosti Nata za Slovenijo«. Nato hoče dve novi  srednji bataljonski skupini. Zanju naj bi v 8 letih porabili kar 1,2 milijarde EUR!. To  je bistveno več, kot bo stal 2. tir (961mio), in štirikrat več, kot smo v zadnjih 8 letih odšteli za investicije v bolnišnice (288 mio).

Miha Kordiš: “Po eni strani se sprašujemo, kako skrajšati čakalne dobe v zdravstvu, kako zagotoviti dodatne postelje v domovih za starostnike, ki pokajo po šivih, kako končno zgraditi ta naš 2. tir, na katerega čakamo že celo večnost. Po drugi strani pa prve prihranke, ki jih ustvarimo kot družba, vržemo skozi okno, da bi ustregli interesom mednarodnih orožarskih lobijev. Ti nimajo z interesi državljanov Slovenije prav nobene zveze.

Vprašati se je potrebno, ali je 1,2 milijarde EUR res najbolj smiselno vložiti v nepotrebno oborožitev, ko nam na drugi strani drastično primanjkuje sredstev za razvoj. Primerjave kažejo, da smo v zadnjih 8 letih za obrambo namenili več javnih sredstev kot Češka ali Avstrija (1,09 % BDP proti 0,85 % oz. 0,74 %), bistveno manj pa za raziskovanje in razvoj (0,59 % BDP proti 0,74 % oz. 0,85 %). Še več, sredstva za znanost se zadnja leta celo krčijo! Preusmeritev 1,2 milijarde EUR v sektor raziskav in razvoja bi torej bistveno spodbudila razvoj naše družbe!

Cilji Nata za Slovenijo ne odražajo naših potreb in (z)možnosti

Slovenija si tolikšnih izdatkov za vojsko ne more privoščiti in jih tudi ne potrebuje. Obkrožajo nas prijateljske države, članice EU, zato je verjetnost vojaškega napada na srednji rok praktično izključena. Poleg tega bataljonski skupini ne bosta primarno namenjeni obrambi Slovenije, temveč operacijam Nata v tujini. Za sodobna varnostna tveganja, kot so hibridne grožnje in kibernetski napadi, sta popolnoma neuporabni.

Ob odločanju o novi oborožitvi ne gre pozabiti na zgrešene nakupe orožja v preteklosti: 178 mio EUR za patrije; 52 mio EUR za »modernizacijo« zdaj že odpisanih tankov T-55; 80 mio DEM za nabavo prav tako odpisanih protiletalskih raket Roland itn. Poleg tega pa se je potrebno zavedati, da SV za predvideni bataljonski skupini preprosto nima in ne bo imela dovolj kadra.

Si ljudstvo ne zasluži besede, ko gre za razmetavanje javnega denarja?

Brez da bi karkoli vprašali ljudi, je politični razred pripravljen zmetati milijarde evrov v vrečo brez dna, imenovano Nato, in državo pahniti v javnofinačni krč, ki bo za naslednjih osem let onemogočal resne naložbe v družbeni razvoj. To lahko preprečijo le še ljudje na referendumu, ki bi ga v izogib dodatnim stroškom za državni proračun izvedli hkrati s parlamentarnimi volitvami.

Miha Kordiš: “Aktualna vlada zelo rada govori o zlatem fiskalnem pravilu, ko gre za socialne pravice, plače v šolstvu in zdravstvu ipd., se pravi za stvari, ki na zelo stvaren način izboljšujejo kakovost življenja ljudi. Takrat je potrebno paziti na vsak evro. Ko pa so v igri milijardni nakupi starega pleha, so proračunski pomisleki takoj na stranskem tiru.

Referendumsko vprašanje, ki ga predlagamo v odločanje ljudem, se glasi:

»Ali ste za to, da Republika Slovenija porabi 1,2 milijarde evrov za oborožitvene zahteve Nata?«

 

Levica

Deli.