ZADNJA PRILOŽNOST ZA TELEKOM SLOVENIJE

Manj kot 24 ur po torkovi nujni seji odborov za gospodarstvo ter finance in monetarno politiko, na katerih so poslanci na pobudo poslanske skupine Združena levica obravnavali sume negospodarnosti in netransparentnosti v postopku prodaje Telekoma Slovenija, je uprava Slovenskega državnega holdinga sprejela odločitev za prodajo Telekoma Slovenije in jo dala v potrditev nadzornemu svetu SDH, ki bo odločal spet manj kot v 24 urah. Nadzorniki bodo razpravljali o prodaji našega največjega telekomunikacijskega podjetja britanskemu skladu tveganega kapitala Cinvenu.

Telekom Slovenije je naše največje telekomunikacijsko podjetje in ima pomembne, če že ne večinske deleže, v vseh delih telekomunikacijskega trga. Hkrati je tudi največji lastnik temeljne telekomunikacijske infrastrukture. Z njegovo prodajo špekulantskemu kupcu, ki je znan po tem, da kupljena podjetja čez nekaj let, ko maksimira njihovo borzno vrednost, preproda, bo država zgubila vzvod tehnološkega napredka na ključnem področju, ki poganja tudi razvoj in rast preostanek gospodarstva. S prevzemom bodo izgubljena številna delovna mesta.

Naj vlada in SDH to še tako zanikata, je Telekom strateško podjetje, ki potrebuje strateškega lastnika. To pa je, zaradi Telekomovega pomena za tehnološki razvoj gospodarstva, varnosti državnih telekomunikacijskih tokov in ohranjanje zaposlitev, lahko le država. Od tujega finančnega sklada, ne moremo pričakovati, da bo imel visoko razvit socialni čut ali da bo skrbel za razvoj gospodarstva. Svoj interes kaže že s tem, da izsiljuje vlado, saj je Cinven postavil ultimat za odločitev na 10.6., en dan pred protestom Koalicije proti privatizaciji.

V poslanski skupini ZL se ne moremo načuditi cinizmu uprave SDH. Njen predsednik Matej Pirc je še v torek poslancem zagotavljal, da bo SDH skrbno preučil predstavljene sume negospodarnosti in netransparentnosti v postopku prodaje Telekoma. V SDH so očitno tako učinkoviti, da so vse sume odpravili v manj kot 24 urah. Drugače si ne znamo pojasniti, kako bi lahko uprava SDH kljub javnim izjavam visokih vladnih predstavnikov, da obstaja utemeljen kartelnega dogovarjanja med Cinvenom in Deutsche Telekomom, svojemu nadzornemu svetu predlagala prodajo Telekoma. Enako “učinkovita” pa je kot kaže postala tudi vlada, ki je kljub torkovim zagotovilom državnega sekretarja Dragonje, da sume še vedno resno preverjajo, v manj kot 48 urah vse sume razjasnila in odpravila.

Na dan, ko vodilna vladna stranka SMC praznuje prvo obletnico obstoja, kot kaže ne bo ostalo nič več od besed o premišljeni privatizaciji in ohranjanju strateških podjetij v državni lasti s katerimi je SMC zmagala na volitvah. »Učinkovito in transparentno« upravljanje državnega premoženja, ki jo je vlada zapisala v svoji koalicijski pogodbi, pa se je umaknilo nerazumljivemu vztrajanju pri netransparentni in nesmiselni privatizaciji Telekoma, ki ji nasprotuje več kot 70% prebivalcev Slovenije.

Zato nam ne preostane drugega, kot da se v čim večjem številu srečamo na shodu proti privatizaciji, ki bo v četrtek, 11. junija, ob 17. uri na Kongresnem trgu. Le združeni lahko ustavimo politične in ekonomske elite, ki razprodajajo naša podjetja in našo prihodnost!

V Ljubljani, 04.06.2015

Deli.