Slovenija naj podpre tožbo Republike Južna Afrika proti Izraelu

Pred najvišjim sodnim organom Združenih narodov bo ta teden obravnavana tožba proti Izraelu, ki jo je po tem, ko je skoraj tri mesece neprestano izraelsko bombardiranje ubilo več kot 21.500 ljudi in povzročilo obsežno uničenje v oblegani enklavi, vložila Republika Južna Afrika na Meddržavno sodišče (ICJ) in Izrael obtožila zločinov genocida nad Palestinci v Gazi.

Južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa je politiko Izraela v Gazi in na okupiranem Zahodnem bregu primerjal s preteklim apartheidskim režimom rasne segregacije, ki ga je v njegovi državi uvedla vladavina bele manjšine, ki se je končala leta 1994. Prav tako je več organizacij za človekove pravice – med njimi tudi Amnesty International – dejalo, da izraelska politika do Palestincev pomeni apartheid.

Južna Afrika trdi, da so izraelska dejanja proti Palestincem »po naravi genocidna, ker so namenjena uničenju znatnega dela palestinske nacionalne, rasne in etnične skupine (v Gazi)«, v tožbi pa navaja tudi primere neposrednega spodbujanja h genocidu nad Palestinci. Izrael s tem po oceni Južne Afrike krši Konvencijo o preprečevanju in kaznovanju iz leta 1948, v kateri se genocid opredeljuje kot »dejanja, storjena z namenom delno ali v celoti uničiti narodno, etnično, rasno ali versko skupino«. Obe državi sta podpisnici konvencije.

Med začasnimi ukrepi, ki jih je Južna Afrika predlagala sodišču v 84 strani dolgi tožbi, je ustavitev izraelske vojaške ofenzive ter sprejetje vseh možnih ukrepov za preprečitev genocida nad Palestinci, vključno z odvračanjem od dejanj, opisanih v drugem členu Konvencije o genocidu. Ta poleg ubijanja članov skupine omenja povzročanje hudih telesnih ali duševnih poškodb članom skupine ter namerno ustvarjanje življenjskih pogojev, katerih namen je doseči popolno ali delno fizično uničenje skupine.

Še en začasni ukrep, ki ga predlaga Južna Afrika, je prenehanje nasilnega razseljevanja prebivalcev Gaze, zagotavljanje njihovega dostopa do hrane, vode, humanitarne pomoči, medicinskih pripomočkov ter goriva.

Slovenija je letos drugič postala nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov, kar je pomemben dosežek in predvsem velika odgovornost za našo državo in vlado.

Zato podpisani poslanki in poslanec Vlado RS pozivamo:

  • naj v izogib dvojnim standardom v polni meri prevzame odgovornost za dogajanje v Gazi in na zasedenih palestinskih ozemljih odločno ukrepa, kot je ukrepala v primeru napada Ruske federacije na Ukrajino. Naj spomnimo, Vlada RS je septembra 2022 sprejela sklep o vložitvi intervencije RS v postopku Ukrajine zoper Rusko federacijo pred Evropskim sodiščem za človekove pravice zaradi množičnih kršitev Konvencije o varstvu človekovih pravic in svoboščin ob vojaški zasedbi ukrajinskega teritorija.
  • naj deluje skladno z Ženevsko konvencijo in Konvencijo o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, na podlagi katere imajo države podpisnice dolžnost storiti vse, da preprečijo izvršitev genocida, saj v nasprotnem primeru nosijo soodgovornost zaradi kršitev mednarodnega prava,
  • naj se pridruži južnoafriški tožbi proti Izraelu.
Deli.