Študenti ostali brez zdravstvenega zavarovanja in ostalih pravic!

Okrog 2000 študentov je te dni presenetilo obvestilo, da so ostali brez zdravstvenega zavarovanja, in to kljub temu, da opravljajo obveznosti in imajo status študenta. To je posledica lanske spremembe Zakona o visokem šolstvu, ki je s “tehničnim” dodatkom koalicije v zadnjem trenutku študentom odvzela vse pravice, ki izhajajo iz njihovega statusa.

Miha Kordiš: “Že cel mandat v poslanske klopi romajo nedodelani vladni dokumenti, ki jih nato koalicija za silo krpa tekom same obravnave. A pozivi opozicije po odpravi neresnosti postopkov in šlampariji predlogov, padajo na gluha ušesa. Zadnja žrtev tega so študenti. Zaradi koalicijske šlamastike nekaj tisoč študentom zdaj grozi socialna stiska in odvzem osnovnih pravic.”

Nepričakovana pošta: ostali ste brez zdravstvenega zavarovanja

Na nas so se v preteklih dneh obrnili študenti in študentke, ki so prejšnji teden od Zavoda za zdravstveno zavarovanje dobili pošto z obvestilom, da jim je pravica do zdravstvenega zavarovanja potekla. To jih je presenetilo, saj gre po neuradnih informacijah za okoli 2000 študentov, ki v roku opravljajo svoje obveznosti na fakulteti in so se letos pravilno in uspešno vpisali v višje letnike oz. v nadaljevanje študija.

Krivo je tehnično dopolnilo koalicije

Zavod za zdravstveno zavarovanje razlaga, da je študentom pravica potekla na podlaga 69. člena Zakona o visokem šolstvu. Tega je ob lanskem spreminjanju zakona s “tehnično” spremembo brez razprave dopolnila vladna koalicija. Novi člen določa, da so pravice študentov, poleg zdravstvenega zavarovanja so to še subvencionirana prehrana, bivanje in prevoz ter pravica do štipendije, omejene najdlje za čas trajanja enega študijskega programa na posamezni stopnji.

Novi določba je prinesla nelogično razlikovanje med statusom študenta in pravicami, ki iz tega statusa izhajajo. Čeprav študenti npr. redno študirajo in obveznosti opravljajo v roku, nimajo pravic, ki statusu študenta pripadajo. V zakon je bila torej vnesena nesmiselna določba, ki še dodatno in na nejasen način omejuje koriščenje pravic, ki izhajajo iz statusa študenta. Levica je glasovala proti temu zakonu.

Z novelo zakona do rešitve že naslednji teden na redni seji Državnega zbora

Danes bomo v Levici vložili ustrezno spremembo zakona in zahtevali, da se v skladu s poslovniškimi možnostmi obravnava že naslednji teden na seji Državnega zbora. Z zakonom se mora iz  69. člena izbrisati nepremišljeno dodano koalicijsko besedilo. Nobeno pravniško tolmačenje namreč ne more spremeniti dejstva, da so se pravice študentov neupravičeno omejile.

Rešitev je potrebno uzakoniti čim prej, saj je ogrožena zdravstvena in socialna varnost številnih študentov.

Deli.