Zakaj smo glasovali proti resoluciji o slovenski vojski

Novi resoluciji o nabavah orožja, s katero se pospešeno kupuje vojaške opreme in orožje, v Levici ostro nasprotujemo. Dvig vojaškega proračuna na dva odstotka BDP predvideva pet let prej, do leta 2030. V košarici nakupov pa se je med drugimi znašlo še eno letalo Spartan za oskrbovanje misij v tujini, hitrejše kupovanje oklepnikov, raketni sistemi, dodatni helikopterji za specialce pakta in celo nova bojna ladja.

  • Proračunska sredstva bodo odšla v roke vojaško-industrijskih kompleksov vodilnih članic NATO pakta, prikrajšani pa bodo državljani doma, saj bodo evri izgubljeni za investicije v infrastrukturo družbene solidarnosti. Kako prepotrebne slednje so, priča štirikratna kriza družbe: v zdravstvu, pri pokojninah, pri stanovanjih in podnebju.
  • Orožje na nakupovalnem seznamu ni namenjeno ali prilagojeno za obrambo domovine, tudi če bi bili vojaško ogroženi, ampak delovanju na vojaških misijah v tujini. Slovenija potrebuje posodobljen obrambni koncept, ne pa krepitev starega, ki slovensko vojsko podreja načrtom NATO.
  • Vojska in vojaško-industrijski kompleksi so eni izmed največjih onesnaževalcev. Škoda za okolje je tako dvojna. Ne le, da metanje denarja za orožje izčrpava že tako omejene vire za reševanje podnebne krize, neposredno prispeva k dodatnim izpustom in stopnjuje podnebni zlom.

Potrebujemo smotrnejšo politiko, ki bi nas ščitila pred stvarnimi grožnjami, ne namišljenimi sovražniki. Če se spomnimo le na lanske požare na Krasu: kako nas bodo raketni sistemi, oklepniki in bojne ladje zaščitili pred podnebnim zlomom, ki nas dejansko ogroža? 

Miha Kordiš: “Prihodnost Slovenije in sveta vidimo v zmanjševanju obsega orožja in mirovniški zunanji politiki. Za začetek bi bil napredek že, da se zavrne izgradnjo bataljonskih skupin za delovanje v tujini in sodelovanje na vojnih pohodih NATO, namesto tega pa sredstva nameni v dvonamensko tehniko, koristno državljanom doma.”

Deli.