Za prepoved delovanja rumenih jopičev

Zakon o društvih je jasen: društva ni dovoljeno ustanoviti z namenom spodbujanja sovraštva, nestrpnosti in nasilnih dejanj.

Po številnih (tudi nasilnih) incidentih na nedavni paradi ponosa v Ljubljani, pri katerih so igrali rumeni jopiči aktivno vlogo, je Ministrstvo za kulturo sprožilo postopke za sodno prepoved delovanja društva rumenih jopičev – Društva za ohranitev tradicionalnih vrednot.
Ta korak je še toliko bolj potreben, saj ima to društvo po zaslugi odločitve bivšega ministra Simonitija status društva v javnem interesu. Kar rumeni jopiči počnejo, nikakor ni v javnem interesu.

Obstaja namreč jasna meja med svobodo govora in izražanja političnih stališč ter zlorabo teh svoboščin. Rumeni jopiči so jo že davno prestopili.

Ministrica dr. Asta Vrečko: Na Ministrstvu za kulturo bomo podali prijavo za prepoved delovanja Društva za ohranitev tradicionalnih vrednot

Pojavi sovraštva in nestrpnosti so v naši družbi vedno večji. Prepogosto ne ostane samo pri verbalnih grožnjah, ampak se pojavlja tudi fizično nasilje, spodbujeno s sistematičnim in organiziranim hujskanjem. Nedavno se je nasilje, nedvomno na podlagi sovraštva do različno spolno usmerjenih, zgodilo tudi na Paradi ponosa v Ljubljani. Takšne stopnje sovraštva in nasilja ob Paradi ponosa udeleženci že dolga leta niso opazili. To je samo eden od mnogih pokazateljev, da se sovraštvo do različno spolno usmerjenih, tujcev in kakorkoli drugače mislečih krepi.

V spodbujanju nasilja in celo hvaljenju z njim zagotovo izstopajo člani tako imenovanih Rumenih jopičev, ki se skrivajo za Društvom za ohranitev tradicionalnih vrednot. Člani Društva za ohranitev tradicionalnih vrednot so tudi ustanovitelji Nacionalne tiskovne agencije, ki prav tako spodbuja nestrpnost in sovraštvo v družbi, poleg tega pa javno zbira finančna sredstva za Rumene jopiče. Več kot očitno so v društvu, neformalni skupini Rumeni jopiči in v Nacionalni tiskovni agenciji med seboj povezani posamezniki, ki delujejo za skupni cilj – ustvariti družbo, ki bo izključevala drugačne, vse, ki ne ustrezajo njihovi predstavi tradicionalne slovenske družbe.
Ne kot država ne kot družba tega ne smemo in ne moremo tolerirati. Zakon o društvih jasno določa, da ni dovoljeno ustanoviti društva, katerega namen, cilji ali dejavnost merijo na nasilno spremembo ustavne ureditve, na izvrševanje kaznivih dejanj ali spodbujajo k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti, razpihovanju narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti oziroma spodbujajo k nasilju ali vojni.
Na Ministrstvu za kulturo smo se zato odločili, da podamo prijavo Državnemu tožilstvu, da v skladu z 41. členom Zakona o društvih, poda na Upravno sodišče tožbo za prepoved delovanja društva. S tem bo preprečeno organizirano spodbujanje sovražnosti in nasilja.

Pri tem gre za skrajni, vendar nujen ukrep, če želimo zaustaviti porast nestrpnosti in sovraštva v družbi. Le tako bomo ohranili odprto, enakopravno, svobodno in vključujočo družbo, v kateri se posameznice in posamezniki ne bodo bali hoditi po ulici.

Deli.