Skupna izjava po prekinitvi seje odbora za kulturo

Ta četrtek, 29. oktobra ob 14. uri je bila sklicana 27. nujna seja parlamentarnega Odbora za kulturo, na kateri naj bi obravnavali problematiko prisilne izselitve kulturniških in civilnodružbenih organizacij z Metelkove 6 ter problematiko pritiskov in poskusov razgradnje javnih medijev in novinarstva v senci epidemije Covid-19. Nujno sejo je sklicala opozicijska četverica Levica, SAB, LMŠ in SD, z dvema točkama dnevnega reda: 

  • poziv proti prisilni izselitvi kulturniških in civilnodružbenih organizacij iz stavbe na Metelkovi 6 v Ljubljani ter za takojšnjo ustavitev sovražne politike vladajoče koalicije proti nevladnim prostovoljskim organizacijam. 

  • nedopustni pritiski in poskusi razgradnje javnih medijev in pokončnega novinarstva s strani Vlade Republike Slovenije v senci spopadanja z epidemijo koronavirusa.

Tik pred sejo so svojo odsotnost najavili člani in članice Odbora za kulturo iz vrst vladajoče koalicije, in sicer Janja Sluga, Jurij Lep, Mojca Škrinjar, Bojan Podkrajšek, Alenka Jeraj, Janez Moškrič, Jožef Lenart, Elena Zavadlav Ušaj ter Felice Žiža in Zmago Jelinčič Plemeniti. Kot razlog so navedli službeno odsotnost. Poslanka Tadeja Šuštar se ni opravičila.

Prisotni preostali člani odbora (LMŠ, SAB, SD, Levica) so s proceduralnimi predlogi predsednico odbora pozvali, da v skladu s Poslovnikom Državnega zbora RS zagotovi sklic seje pod 2. točko dnevnega reda v ponedeljek 2. novembra 2020 zjutraj, in sicer pred sejo programskega sveta RTVS. Ravno tako mora čim prej sklicati nujno sejo pod prvo točko dnevnega reda. Predsednica Odbora za kulturo Violeta Tomić je predloge naslovila na predsednika državnega zbora  Igorja Zorčiča. 

Sejo so že po nekaj minutah zapustil tudi Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti, državna sekretarka Ifigenija Fridl Jarc in državni sekretar Miro Petek. 

Vse štiri opozicijske stranke so odsotnost desetih članov in članic Odbora za kulturo označile kot namerno blokado dela odbora, oviranje parlamentarne demokracije, zlorabo delovanja parlamenta in kršitev več členov Poslovnika. Opozorili so, da je službena dolžnost poslancev sodelovati na sejah delovnih teles, v primeru zadržanosti pa je potrebno zagotoviti nadomestilo, kar pa se ni zgodilo. Predlagali so, da se za manjkajočim članom in članicam odbora za dan odsotnosti, brez nadomestila, odšteje plačilo za delo, ki ga niso opravili. 

Blokado seje odbora v opozicijskem četvercu razumemo kot nezaslišano aroganco koalicije in njenih podpornikov, precedens brez primere v dosedanji zgodovini dela Državnega zbora in kot namerno dejanje za preprečitev demokratičnega dialoga o perečih družbenih vprašanjih, za katere vladajoča koalicija noče niti slišati, niti ne želi, da se širša javnost z njimi seznani. Vladajoča koalicija bije vojno z javnimi mediji in nevladnimi organizacijami, izvaja kadrovske čistke, kjer namešča svoje politične privržence, načrtuje predčasno razrešitev vodstva na Radioteleviziji Slovenija in politično podreditev največje javne medijske hiše, z Metelkove v Ljubljani čez noč deložira najbolj prodorne in družbeno kritične nevladne in civilno družbene organizacije, pod grožnjo sodnega pregona. Avtoritarna in proti-kulturna drža vladajoče stranke in njenih sodelavcev teži k suspenzu demokracije, popolnemu discipliniranju medijev in civilne družbe, ukinitvi kritike in zadušitve svobodne misli. Na današnji seji odbora naj bi tekla beseda prav o tem, in prav to je razlog, da jo je vladna koalicija tudi blokirala.

Današnji protidemokratični manever, bojkot parlamenta, zaviranje in razgradnja demokratičnega dialoga pomeni napad na temeljne vrednote in srž parlamentarne demokracije. Poslanci opozicije so zahtevali, da se obe točki dnevnega reda 27. nujne seje Odbora za kulturo skličeta prihodnji teden.   

Na povezavi vam posredujemo še izjave Violete Tomić (predsednica odbora za kulturo), Marka Bandellija (SAB), Lidije Divjak Mirnik (LMŠ), Nataše Sukič (Levica) in Marka Koprivca (SD).

Deli.