POBUDA ZA SKLIC IZREDNE SEJE DZ

Problem lačnih otrok v osnovnih šolah je treba rešiti še pred začetkom novega šolskega leta!

Državni zbor je 22.6.2015 v prvem branju po konstruktivni debati s soglasno podporo vseh poslanskih skupin potrdil novelo Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, s katero širimo pravico do brezplačnega kosila za osnovnošolske otroke iz družin, ki živijo pod pragom revščine.

Zakon je bil v parlamentarno proceduro vložen na pobudo dobrodelne organizacije Petka za nasmeh, ki zagotavlja brezplačna kosila za otroke iz revnih družin. Petka za nasmeh je v manj kot mesecu dni zbrala več kot 15000 podpisov podpore za spremembo zakona, pobudi pa so se pridružile tudi številne osnovne šole in dobrodelne organizacije, med njimi Zveza prijateljev mladine in Nacionalni forum humanitarnih organizacij Slovenije, ki združuje 94 humanitarnih organizacij.

Takšna podpora zakonu ni presenetljiva. Kriza je namreč najbolj prizadela ravno najšibkejše. Stopnja revščine se v Sloveniji povečuje, pod pragom revščine živi kar 55 tisoč otrok. V Združeni levici smo zato danes pozvali ostale poslanske skupine naj prispevajo podpise za sklic izredne seje Državnega zbora, na kateri bi problem lačnih otrok v osnovnih šolah rešili še pred začetkom novega šolskega leta. Subvencijo trenutno prejema približno 16500 otrok, s sprejetjem zakona pa bomo brezplačno kosilo omogočili dodatnim 28000 otrokom iz revnih družin.

Uveljavitev zakona zahteva dodatnih 15 milijonov EUR. V Združeni levici menimo, da ta strošek, oziroma domnevno pomanjkanje denarja, ne more biti izgovor vlade za neuveljavitev zakona. Vlada namreč v časih, ko imamo še vedno lačne otroke v šolah, napoveduje, da bo zvišala proračun za obrambo za 0,05% BDP oz. skoraj 19 milijonov evrov. V isti sapi vlada razmišlja tudi o ukinitvi 4 dohodninskega razreda, s katerim bi davčno olajšavo prejelo 0,34% najbogatejših prebivalcev Slovenije. Ta ukrep bo proračun znižal za 15 in 20 milijonov EUR letno, razbremenil pa bi tiste, ki po podatkih Finančne uprave zaslužijo v povprečju 138 tisoč evrov letno oz. 11500 evrov na mesec. Če se najde denar zanje, potem mora biti samoumevno, da se bo v proračunu našlo tudi denar za kosila otrok iz najrevnejših družin.

Glede na to, da so v prvem branju vse poslanske skupine predlog soglasno podprle, tudi tokrat v Združeni levici pričakujemo soglasno podporo sklicu izredne seje Državnega zbora, katere namen je, da rešimo problem lačnih otrok v osnovnih šolah še pred začetkom novega šolskega leta.

Deli.