Nataša Sukič: Kdo smo mi, da se odločamo namesto trpečih ljudi?

V Levici smo podprli predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki ga je s podpisi državljanov predlagalo društvo Srebrna nit. Podprlo ga je 9 poslancev in poslank, med njimi poslanci Levice. V Gibanju Svoboda zakona niso podprli, so pa se namesto tega zavezali, da bodo takšno pomembno in občutljivo vprašanje dali na referendum.
Nataša Sukič: »Moderno zdravstvo ne more pozdraviti vseh bolezni. Žal, še vedno ne. Dejstvo je, da nekatere od teh bolezni povzročajo nezamisljivo trpljenje. Tudi paliativna oskrba, še tako dobra, trpljenja ne more povsem ublažiti.
Zato je povsem legitimna odločitev za vsakogar, da prosto razpolaga s svojim življenjem in odloča o samemu sebi, če ga doleti takšna težka usoda.
Upravičeni bodo izključno tisti, ki imajo diagnosticirane neozdravljive bolezni, ki trpijo neznosne bolečine in ki so pri polni zavesti in sposobnosti odločanja.
Nikogar se ne bo sililo v to, da pri teh postopkih sodeluje. Trditve, da bodo zdravniki ali zdravstveni delavci kljub ugovoru vesti prisiljeni sodelovati, so zavajanje.
Vsak od nas poslancev in poslank, ki bo danes glasoval o nadaljnji poti zakona, si mora zastaviti zelo pomembno vprašanje. Kdo smo mi, da si jemljemo pravico, da namesto trpečih ljudi odločamo, kaj smejo ali pa ne smejo narediti?«
Deli.