Miha Kordiš: Janšizem je družbeni problem, ki ga ne moremo reducirati na patologijo enega posameznika

Janšizem je družbeni problem, ki ga ne moremo zreducirati na patologijo enega posameznika. Navsezadnje drugače ne bi bil tako množičen, kot je.

Prvi pogoj za janšizem je razočaranje, ki so ga ustvarile pretekle sredinske vlade, ki so serijsko prelamljale obljube državljankam in državljanom. V resnici pa le stopnjevale politike prerazporejanja bogastva od marginalizirane večine k privilegirani peščici.
Drugi pogoj je splošno osiromašenje, ki so ga takšne politike pustile za seboj. Obupani ljudje v stiski so lahka tarča za skrajnodesno retoriko.
Ta dva dejavnika sta pripeljala do široke baze SDS, do njene radikalizacije v desno in do lomastenja po državnem aparatu. Od tam do fašizacije je samo še korak. Fašizacija pomeni, da se pri izvajanju oblasti ne zanaša na državljanski konsenz in splošno legitimnost, temveč vlada z vso silo in na silo. Njeno ključno orodje je represivni aparat. Poglejmo, s kakšno silovitostjo si podrejajo policijsko vertikalo in s kakšno lahkoto posegajo tako po gumijastih nabojih kot tudi po solzivcu ob splošni prisotnosti policije po slovenskih ulicah.

To ni nekaj normalnega in to je nekaj, s čimer bo naslednja vlada morala narediti konec!

Miha Kordiš

Deli.