Preden bodo zrasla nova drevesa, bodo poletja v Ljubljani že za 8 stopinj bolj vroča

Po mesarjenju po Rožniku, po številnih betonskih prenovah mestnega središča, po izsušenih in posekanih drevesih od BTC-ja do Prešernovega trga se je zdaj zgodil še posek kostanjev na nabrežju pred tovarno Rog.

Potem ko so izgnali uporabnike in obiskovalce Avtonomne tovarne Rog za projekt gentrifikacije starega poslopja, bo mestna oblast tako pregnala še sprehajalce na njegovi hrbtni strani, saj ti ne bodo več našli sence v razbeljeni vročini mestnega betona.
Rezultati odmevne podnebne študije pred leti so napovedali, da se bodo do leta 2050 temperature v večini svetovnih mest močno povišale. Prestolnica globalnega segrevanja pa bo postala Ljubljana, kjer naj bi bil najtoplejši mesec v povprečju za kar 8 stopinj Celzija bolj vroč, medtem ko naj bi se povprečna letna temperatura dvignila za 3,5 stopinje Celzija.
Oziroma povedano bolj domače: razlika med betonom v senci in betonom brez sence se bo še mnogo jasneje. Nova drevesa, če bodo zasajena, bodo rasla ravno takrat, ko bi jih najbolj potrebovali, v trenutku, ko se bo napovedovani podnebni zlom šele zares razvil.

Pripravljenost, da po ogorčenju zaradi Rožnika zgolj nekaj tednov kasneje nadaljujejo s poseki, priča o popolni aroganci župana in mestne oblasti. Ko župan zamenjuje stara drevesa, stanovalce in sprehajalce mesta z betonom, petično ponudbo in turisti, je čas, da se začnemo resno pogovarjati o tem, kako zamenjati župana.

Deli.