Kvazisrednjeveška pravljica na temelju protibegunske histerije

V teh dneh v javnosti krožijo posnetki in fotografije “postroja štajerske varde”, oborožene straže “samorazglašene dežele Štajerske”.

Andrej Šiško, predsedniški kandidat na zadnjih volitvah z več kot 16.000 glasovi podpore, se je že izpostavil kot eden izmed organizatorjev postroja. Za medije je povedal, da je namen straže zaščita “dežele” pred sovražniki, kot so levičarji in muslimani.

Iz posnetkov je tudi razvidno, kaj si straža predstavlja pod obrambo svoje dežele – zamaskirani udeleženci tabora so bili oboroženi z orožjem v razponu od sekir do polavtomatskega strelnega orožja.

Čeprav je postroj po dostopnih podatkih sodeč še daleč od resno organizirane paravojaške enote, to ni razlog, da se ne bi počutili nelagodno ob objavljenih posnetkih.

Razkritega postroja se je udeležilo okoli sto ljudi. Med njimi je dovolj en sam norec, ki vzame kvazisrednjeveško mitologijo v kombinaciji s protibegunsko histerijo mnogo preveč resno, da nato sledi tragedija. Kot je bila tragedija na primer strelski pohod Andersa Breivika na Norveškem leta 2011, atentat na britansko laburistko Jo Cox leta 2016, ali incident v ameriškem mestu Charlotesville, kjer je vozik zapeljal svoj avto v množico protestnikov proti rasizmu.

Prav tako nas lahko skrbi, ker smo dobili novo potrditev, da si je trend organiziranja paravojaških taborov dokončno utrl pot tudi v naš konec Evrope. Samo v bližnji Srbiji je prejšnji mesec potekal “patriotsko-mladinski tabor” za otroke, ki ga je organizirala ruska skrajno desna paravojaška organizacija E.N.O.T. Korp in ki je prav tako vključeval poudarek na propagandi in rokovanju z orožjem.

Samo vprašanje časa, kdaj bo katera od domačih desničarskih organizacij okrepila sodelovanje s tujino in od kje bo dobila pomoč za svoje početje.

Toda manifestacije skrajne desnice nikoli ne bi bile tako uspešne, če ne bi bili kot družba že leta izpostavljeni sistematični kampanji zbujanja občutka strahu in izgube varnosti. Na nas kot naprednih družbenih gibanjih leži odgovornost, da ponudimo perspektivo, ki je boljša od poenostavljenih odgovorov, in s tem nevtraliziramo vzpon skrajne desnice.

Deli.