Javne shode, katerih namen je javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, je potrebno obsoditi in prepovedati

V zadnjem času smo v Sloveniji priča porastu uporabe sovražnega govora in vse bolj zaskrbljujočemu širjenju nestrpnosti, povečanju diskriminacije, spodbujanju sovraštva in izvajanju psihičnega nasilja. Slednji se manifestirajo predvsem na socialnih omrežjih in na javnih zborovanjih uperjenim zoper begunce in  ženske.

Zadnji izmed sovražno nastrojenih shodov se je zgodil v Šenčurju, njegov izključni namen pa je bil preprečiti vzpostavitev begunskega centra v nekdanji stavbi trgovine Baumax. Kakšne posledice ima takšno širjenje sovraštva, se je pokazalo pred dnevi na primeru dijaškega doma Kranj, ko je bil val sovraštva naperjen celo zoper begunske otroke brez spremstva. Ampak niče od pristojnih organov v tej državi ni ustrezno odreagiral.

Pred kratkim je veliko ogorčenja v javnosti povzročila tudi napoved javnega shoda v podporo Daryush Valizadeh-u, ki se javno zavzema za legalizacijo posilstva. Shod, ki naj bi se zgodil tudi v Ljubljani, je bil s stran njegovih podpornikov nato preklican.

Aktualen je tudi celomesečni shod pred ljubljansko porodnišnico, katerega glavni namen je izvajanje psihičnega nasilja nad ženskami, ki v ginekološko kliniko prihajajo opraviti splav. Gre za še eno z ustavo varovano pravico (55. člen Ustave), ki ji udeleženci shoda nasprotujejo v povsem nedopustni obliki. Ker dopuščanje tovrstnih shodov pred porodnišnicami pomeni onemogočanje izvrševanja z ustavo zagotovljene pravice, shoda pristojni organi že ob prijavi ne bi smeli dopustiti, v primeru neprijavljenega shoda pa bi morali ustrezno ukrepati na mestu samem. A ker do danes ni nihče ukrepal, shodi še naprej potekajo nemoteno.

Kljub temu, da so omenjeni shodi bodisi prijavljeni in imajo vsa ustrezna dovoljenja bodisi neprijavljeni, njihovo glavno sporočilo je protiustavno in kaznivo. Zato je nedopustno, da policija proti očitnemu spodbujanju sovraštva in psihičnega nasilja ne ukrepa.

Matjaž Hanžek:»Vsi navedeni primeri nikakor ne spadajo v obseg z ustavo zagotovljene pravice do mirnega zbiranja in do javnih zborovanj, saj krepko posegajo v druge z ustavo zagotovljene pravice in na ustavni ravni določene prepovedi. Zato v ZL menimo, da gre za nedopustne oblike spodbujanja sovraštva in v zadnjem navedenem primeru celo za izvajanje psihičnega nasilja, ki ima lahko resne posledice za vse ženske.

V vseh navedenih in drugih podobnih primerih bi morala država ostro odreagirati in zaščiti manjšine, zoper katere so ti nedopustni shodi in zborovanja uperjeni. A danes se do tega vprašanja Vlada Republike Slovenije ni odzvala ali opredelila, niti ni povsem nedopustnih shodov obsodila.«

Zaradi navedenega je poslanec Združene levice Matjaž Hanžek na Vlado Republike Slovenije naslovil pobudo, s katero Vladi RS predlaga:

– naj prouči trenutno ureditev na področju možnosti in omejitev javnih zborovanj ter sprejme vse potrebne ukrepe, ki bodo v prihodnje preprečili izdajanje dovoljen za shode in javna zborovanja, katerih glavno sporočilo in namen je v nasprotju z Ustavo Republike Slovenije in vsebuje vse znake ravnanj opisanih v Kazenskem zakoniku in Zakonu o varstvu javnega reda in miru;

– sprejetje ustreznih ukrepov, ki bodo onemogočili javna zbiranja pred bolnišnicami ali drugimi zdravstvenimi zavodi, sploh v primerih, ko udeleženci shodov izvajajo psihično nasilje na pacientkami. 

V kolikor je za dosego tega – povsem upravičenega – cilja potrebno spremeniti področno zakonodajo, v ZL predlagamo, da Vlada RS spremembe pripravi v čim krajšem možnem času.

Deli.