Izjava za javnost svetniškega kluba ZL v Ljubljani – DOGAJANJE OB SPREJEMANJU PRORAČUNA MOL 2015/2016 PO BUTALSKO 2

V ponedeljek, 23. 3. 2015 se je pri sprejemu najpomembnejšega finančnega dokumenta – proračuna Mestne obstruirali sprejem proračuna občine Ljubljana za leto 2015 in 2016 zgodil precedens, kakršnega si Mestna hiša, kot hram demokracije ne zasluži.

Mestni svetniki ZL (DSD, IDS, TRS) smo skupaj s svetniškimi skupinami SDS, SMC, NSi in samostojnim svetnikom SLS, zaradi nekorektno in nedemokratično vodene seje s strani župana obstruirali sprejem proračuna. Poudarjamo, da naš namen ni bil destabilizirati delovanje mestnega sveta in nedelovanje uprave zaradi nesprejetja proračuna, ampak opozoriti župana na spoštovanje demokratičnega dialoga. Vladajoča koalicija (LZJ, SD, DeSuS) je kljub nesklepčnosti članov sveta potrdila predloga proračunov za leto 2015 in leto 2016. Zakon natančno določa, da Mestni svet lahko odloča in sprejema akte le, če je na seji navzoča večina članov sveta.

Zato skladno z 33. členom Zakona o lokalni samoupravi pozivamo župana, da zadrži izvajanje in objavo akta in se o njem ponovno odloča na prvi naslednji seji.

Župan je ob slavnostni zaprisegi za župana MOL javno izjavil, da bo spoštoval pravni red Republike Slovenije in Mestne občine Ljubljana, zato pričakujemo, da bo odpravil nepravilnosti, ki so nastale zaradi pomanjkanja demokratičnega dialoga v mestnem svetu.

Svetniški klub Združena levica MOL

V Ljubljani, 25.03.2015

Foto: Radiokaos

Deli.