Vladne stranke zavrnile podporo deklaraciji o prepovedi avtonomnih orožnih sistemov

Avtonomni orožni sistemi oziroma lethal autonomous weapons (LAW) so orožarski sistemi, ki jih ne upravlja vojak, niti na daljavo ne, ampak orožje tarče samodejno izbira na osnovi predprogramiranih algoritmov. Gre za enako dilemo kot pri ravnanju samovozečih vozil v trenutku prometne nesreče – samo da zdaj ne govorimo o osebnem vozilu, ampak o tankovskih ceveh in raketirajočih dronih. Tehnologija LAW je v zametku in predstavlja naslednjo fazo v globalni oboroževalni dirki. Mednarodna deklaracija o prepovedi avtonomnih orožnih sistemov želi tehnologijo prepovedati, še preden bi njen razvoj resnično dobil zalet in prešel v množično uporabo.

Slovenska vlada je podpis deklaracije zavrnila, ker bi namesto prepovedi raje videla “regulacijo”. S tem v bistvu zagovarja ohranitev monopola nad avtonomnimi orožnimi sistemi v rokah vodilnih sil: imperialistične triade ZDA, EU in Japonske, ki trenutno (čeprav vedno manj) še ohranjajo primat nad visoko tehnologijo.
Izplen “regulativnih” dogovorov, ki bodo imeli podporo velesil, bo, da si bo oligopol nad posedovanjem in uporabo avtonomnih orožnih sistemov zagotovila peščica svetovnih držav. Podobno se je zgodilo s sporazumi o omejevanju (ne pa prepovedi) jedrskega orožja.
Največjo korist od takšne ureditve bodo imele ZDA, ki imajo največji “know-how” na tem področju in spodbujajo uporabo tehnologije v vojaške namene, med drugim zaradi padajoče pripravljenosti ameriške javnosti na nove vojaške operacije in smrtne žrtve. Za vse ostale bi bilo orožje nedostopno, prepovedano in ga ne bi smeli uporabljati. Če ga bodo, jih bodo NATO propagandisti nemudoma oklicali za grožnjo mednarodnemu miru in varnosti. Čeprav bodo v resnici vodilne države NATO pakta tiste, ki bodo s tem orožjem najbolj ogrožale svetovni mir in varnost in bodo z njim pobile največ ljudi. To počnejo že sedaj z droni nad Pakistanom, Afganistanom, Irakom in širšo regijo.

Zato je sedaj ključni trenutek za to, da se to orožje prepove za vse. Seveda se bo še naprej razvijalo, seveda se bo tudi uporabljalo, ampak bistveno, bistveno manj, kot če bomo dopustili pot »regulacije«, čakali in oblikovali sporazume, ki bodo dobili tudi podporo velesil.

Deli.