Asta Vrečko: Na področju svobode medijev smo se za las izognili usodi Slovaške ali Madžarske

Foto: STA

Svetovni dan svobode medijev ima predvsem eno sporočilo: neodvisni mediji obstajajo, da ljudem prinašajo verodostojna dejstva o tem, kaj se dogaja v družbi. Prebivalci in prebivalke, ki so celovito in neodvisno obveščeni o ravnanjih politike in delovanju sistemov javnega življenja, se lahko informirano odločajo in tudi usmerjajo politiko.

Javni mediji v Evropi so namenjeni vsem prebivalcem in prebivalkam, ranljivim družbenim skupinam, manjšinam in tudi sicer depriviligeranim in senzorno oviranim ljudem. V izzivov polni prihodnosti so javni neodvisni mediji največje informacijsko vezivo delujoče in demokratične družbe.

Kje smo na tem področju v Sloveniji? Kadrovske, finančne in osebne napade na Radiotelevizijo Slovenijo in Slovensko tiskovno agencijo s strani prejšnje vlade imajo izrazito negativne posledice za delovanje obeh javnih medijev, ki jih trudoma rešujemo na več ravneh. Ob svetovnem dnevu svobode medijev lahko rečem, da se je Slovenija za las izognila usodi Slovaške in Madžarske. Zlasti iz slednje je del slovenske politike poskušal uvoziti model prevzemanja, nadzora in uničenja medijev.

Mediji se zaradi pohoda velikih platform, ki nam ustvarjajo lažen občutek obveščenosti in nam kradejo pozornost, soočajo s temeljnim problemom obstoja: preživetjem. Ob tem vse to poslabšujejo še apetiti politike po vplivanju na medijske kolektive, nepregledne lastniške strukture, medijske koncentracije in mediji, ki delujejo po nareku interesnih skupin.

Novinarski poklic in profesionalno novinarstvo morata v družbi spet dobiti pravo veljavo. Trenutno veljavni Zakon o medijih teh izzivov ne naslavlja več, star je namreč že skoraj dve desetletji. Na Ministrstvu za kulturo smo zato pripravili nov Zakon o medijih, ki naslavlja številne probleme medijskega prostora. Zagotovil bo večjo transparentnost, neodvisnost in pluralnost medijev, kar je ključnega pomena za obveščeno družbo in demokracijo. Sodoben in ambiciozen predlog novega zakona sledi glavnim poudarkom nedavno sprejetega Evropskega akta o svobodi medijev (EMFA).

Upam, da bomo skupaj nadaljevali s podporo in razvijanjem politik, ki bodo ščitile in spodbujale svobodo medijev. Le tako lahko zagotovimo, da bo naša družba ostala obveščena o pomembnih dejstvih naših življenj, odgovorna in predana temeljnim demokratičnim vrednotam.

Deli.