Zmaga za plastično industrijo: en glas premalo za prepoved plastičnih vrečk

Državni zbor ni v celoti podprl priporočil Levice za prepoved plastičnih vrečk in drugih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. Uspelo nam je sicer dobiti podporo za prepoved plastičnih kozarcev, krožnikov in drugih posod za enkratno pakiranje predpripravljene hrane, kar je pomemben uspeh. Za korak k prepovedi prometa s plastičnimi vrečkami je zmanjkal le en glas.

Vlada noče reševati problema plastičnih vrečk

Odpadna plastika predstavlja vse večji okoljski problem. Proizvaja in troši se je ogromno, reciklira zelo malo. Potrebno je radikalno ukrepanje, a vladni prenos EU direktive o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo to zagotovo ni. Vlada je iz Uredbe izvzela najtanjše plastične vrečke, ki so z vidika varovanja okolja najbolj problematične. Prav tako ni uvedla posebnih dajatev, niti ni uvedla prepovedi dajanja plastičnih vrečk na trg. Uredba zgolj določa, da se plastične vrečke na blagajnah ne smejo deliti brezplačno.

Za prepoved plastničnih vrečk zmanjkal le 1 glas

Ker je vladna uredba nezadostna, smo v Levici s priporočili vladi predlagali, da prepove prodajo plastičnih vrečk in plastičnih izdelkov za enkratno uporabo ter jih nadomesti z okolju prijaznimi izdelki. Kljub našem prizadevanju, da bi državni zbor sprejel zeleno in progresivno takojšno prepoved dajanja plastičnih vrečk v promet, danes do tega ni prišlo. Za to je zmanjkal en sam glas. To nam pove le eno, da so nekateri poslanci v tem primeru postavili zasebne interese plastične industrije po dobičkih pred skrb za okolje. Danes je zmagalo potrošništvo.

Violeta Tomič: “Ne morem verjeti, da je zmanjkal en sam glas za prepoved plastičnih vrečk. En sam glas, ki je poskrbel za to, da bo ta država še naprej dušila svet s plastičnimi vrečkami, med tem ko se vse več držav v svetu odloča za prepoved.”

Velik korak naprej k omejitvi uporabe plastike v enkratno uporabo

Poslanci in poslanke državnega zbora so sicer potrdili predloge Levice, s katerimi se predlaga prepoved plastičnih kozracev, krožnikov in drugih posod za enkratno pakiranje predpripravljene hrane, vključno s plastičnim priborom. To je zagotovo velik uspeh, ki pa mu morajo slediti ustrezne spremembe aktov. V Levici bomo z našimi prizadevanji nadaljevali. V kolikor vlada ne bo naredila, kar ji je državni zbor danes naložil, bomo to naredili sami.

Deli.