Zaradi vztrajnosti Levice vložen predlog za znižano 5-% stopnjo DDV na knjige, časopise in periodične publikacije

Številne države Evropske unije knjigo spodbujajo tudi z davčno politiko. Izkoriščajo možnost dodatne znižane stopnje DDV za knjigo. Ker v Levici želimo spodbuditi slovensko knjigo in tisk, smo na nujni seji Odbora za kulturo v maju predlagali, da se za časopise, knjige in periodične publikacije brez nadaljnjega odlašanja uvede znižana 5-odstotna stopnja DDV.

Luka Mesec: “Od leta 2009 do leta 2018 so se sredstva za knjigo praktično prepolovila. Hkrati s tem je propadla že skoraj polovica velikih založb. Zaradi kroničnega pomanjkanja sredstev se v Sloveniji od pisanja ne da živeti. Nagrajena avtorica Mojca Kumerdej je npr. za 400-stranski roman, ki ga je pisala 4 leta, prejela pičlih 8.000 evrov. Podobno je s prevajanjem in prevajalci. Če obiščete knjigarno v kakšnem večjem evropskem mestu, boste hitro opazili, da je zelo malo naslovov, ki so izpostavljeni kot priporočeni, prevedenih v slovenščino. Če ne bomo brali v slovenščini, tudi razmišljali ne bomo v slovenščini. Znižanje DDV za knjigo je zato nujen gasilski ukrep, ni pa zadosten. Sredstva za knjigo bomo morali spraviti nazaj na raven iz leta 2009.”

Na omenjeni majski seji odbora so založniki, novinarji, uredniki, bralna društva, pisatelji in prevajalci enoglasno opozarjali na katastrofalno stanje v svojih panogah ter zahtevali hitre in konkretne ukrepe. V svojih stališčih so podprli predlog Levice, da se znižana 5-odstotna odstotna stopnja uvede takoj. Čeprav je bil predlog Levice usklajen z Ministrstvom za kulturo, ki ga vodi stranka Socialnih demokratov, so tako poslanca SD kot ostali koalicijski poslanci glasovali proti takojšnji uvedbi 5-odstotne davčne stopnje na knjigo. Argument je bil, da je takšna rešitev brez nadaljnjih pogovorov tehnično neizvedljiva.

A politična volja za izvedbo te “tehnično neizvedljive rešitve”, ki prinaša znižano 5-odstotno davčno stopnjo za knjigo, časopise in periodiko ter njihove elektronske različice, se je vendarle našla z vključitvijo v novelo Zakona o davku na dodano vrednost, ki smo jo v Levici sopodpisali in je bila v petek vložena v državnozborsko proceduro.

Luka Mesec: “Podobno podporo kot knjigi bomo morali nameniti tudi časopisom in revijam. Smo majhen trg, tako da lahko tržno preživijo le rumeni mediji, vsi resni pa se že leta soočajo s hudimi finančnimi težavami. A njihov obstoj je pogoj za informirano javno razpravo in s tem za obstanek demokratične družbe. Tu pa je treba opozoriti tudi na slabo dela Ministrstva za kulturo in strokovne komisije za medije: ta je letos na razpisu portalu Nova24, ki ne le rumen, ampak sistematično širi sovražni govor in napada demokratične vrednote, namenila le tisoč evrov manj kot npr. Delu, največjemu slovenskemu časopisu.”

Znižanje stopnje predvideva tudi besedilo koalicijskega sporazuma, ki ga je Levica uskladila s koalicijo. V sporazumu je zapisan celo ukrep ničelne stopnje DDV na knjigo. Vendar zakonodaja EU trenutno ne dopušča takšne obdavčitve, zato se bo za ničelni davek na knjigo treba boriti na ravni EU.

V Levici smo prav tako predlagali Vladi RS, naj v proračunih za leti 2020 in 2021 predvidi dodatna sredstva za delovanje Javne agencije za knjigo, ki še danes prejema manj sredstev kot pred krizo, ter zagotovi več sredstev za delovanje javnih knjižnic, ki se soočajo s pomanjkanjem sredstev in so ključne za razvoj pisane besede v lokalnem okolju.

Deli.