Vladna podpora agresiji na Sirijo je sramota za Slovenjo!

Levica obsoja agresijo ZDA, VB in Francije proti Siriji ter se distancira od podpore, ki so jo izrekli vodilni slovenski politiki. Slovenska diplomacija je – tako kot leta 2003, ko je podprla angloameriški napad na Irak na podlagi poneverjenih »dokazov« – še enkrat osramotila državo in državljane ter dala privoljenje nelegitimnemu in nelegalnemu vojaškemu posredovanju, ki lahko privede do spopada širših razsežnosti in tako ogrozi globalno varnost.

ZDA nimajo pravice, da se obnašajo kot »svetovni policaj«

Napadi ZDA, VB in Francije na vojaške cilje v Siriji so kršitev Ustanovne listine ZN, ki naj bi šibke države – tudi Slovenijo – varovala pred samovoljo velesil. Ne le, da jih ni odobril Varnostni svet ZN, izvedeni so bili brez trdnih dokazov, še preden se je neodvisna preiskava OPCW sploh začela. Možnost, da so sirske vladne sile dejansko izvedle napad, ni izključena, je pa malo verjetna. Nerazumljivo je, da bi vladne sile uporabile kemično orožje zdaj, ko so na pragu zmage, in s tem tvegale napad zahodnih velesil, ki bi lahko to zmago ogrozil.

Humanitarna posredovanja Zahoda prikrivajo imperialistične cilje

Zahodne velesile so se spet sklicevale na humanitarne cilje, a v resnici hočejo nadzor nad nafto in drugimi energetskimi viri Bližnjega vzhoda. Če bi zahodnim velesilam res šlo za človekoljubje, bi preprečile turško invazijo na kurdske pokrajine v Siriji. Prav tako ne bi podpirale agresije Saudske Arabije, ki je povzročila humanitarno katastrofo v Jemnu, in ne bi same izvedle napadov na Irak in Libijo, ki sta povzročila največjo begunsko krizo po 2. svetovni vojni.

Matej T. Vatovec: “Sramotno je, da v bližnjevzhodnih imperialističnih pohodih s svojim članstvom v Natu sodeluje tudi Slovenija, ki namerava pod pritiskom zavezništva v te namene celo zapraviti 1,2 milijarde evrov za nakup orožja, namesto da bi denar investirala v ljudi in razvoj! Proti tej norosti smo prejšnji teden v Levici sprožili peticijo, pod katero se že pridno nabirajo podpisi.

Slovenske politike so spet prepričali »dokazi«, ki jih niso videli

Slovensko vodstvo je – tako kot ob podpisu vilenske izjave pred agresijo na Irak leta 2003 – spet zamudilo dobro priložnost, da bi ostalo tiho. Spet je pokazalo, kako zelo je podrejeno zahodnemu imperializmu: podprlo je grobo kršitev mednarodnega prava, na katerega se v isti sapi tako sveto sklicuje v odnosih s Hrvaško. Obsodilo je domnevni napad na civiliste v Siriji, hkrati pa se ne odziva na žrtve agresije ameriških zaveznic Saudske Arabije v Jemnu in Turčije v Siriji.

Suverena miroljubna zunanja politika namesto hlapčevske podpore imperializmu

Poslanci Levice smo danes vlado pozvali, da obsodi agresijo ZDA, Francije in VB na Sirijo, da v okviru Nata in EU nasprotuje nadaljnjim vojaškim intervencijam ter da se zavzame za mirno rešitev krize. Zavedati se moramo, da lahko enostranske akcije povzročijo spopad svetovnega obsega, ki lahko zaradi članstva v Natu prizadene tudi Slovenijo. Nadaljevanje sedanje politike bi bilo torej v nasprotju z ustavo in sramota za Slovenijo!

Deli.