Namesto da bi vlada kulturi sredi epidemije pomagala, jo sistematično uničuje

V Levici nasprotujemo vladnemu predlogu rebalansa proračuna, saj reže sredstva za kulturo, znanost in razvoj, ne zagotavlja dovolj sredstev za javno zdravstvo ter istočasno napoveduje zapravljanje kar 780 milijonov za nepotrebno orožje.

Z rebalansom proračuna Janševa vlada nadaljuje z agresivnim napadom na javno kulturno sfero. Po načrtih za finančno izčrpavanje RTV Slovenije z namenom discipliniranja neposlušnih urednikov in novinarjev ter kanalizacije sredstev iz javne sfere v komercialno, še posebej v medijska trobila stranke SDS, so se na udaru znašli še drugi izvajalci kulturnih programov. 

Ministrstvo za kulturo je že v času epidemije samovoljno zamrznilo sredstva za knjige in film. Z ustavitvijo predvidenih javnih razpisov in pozivov izdajanja vseh odločb za tekoče, že izvedene razpise, je vlada enostavno porezala sredstva, namenjena slovenski knjižni in filmski produkciji in to v času, ko sta ti dejavnosti že tako trpeli zaradi posledic krize. Škodljive politike vlade se odražajo v več kot 8 milijonskem zmanjšanju sredstev za kulturo v rebalansu proračuna. Krčijo se sredstva za umetnostne programe, za založništvo, za varstvo kulturne dediščine, za knjižnično in arhivsko dejavnost itd.  

Kaj predlagamo?

Odvzem sredstev področju kulture, ki je že tako zelo prizadeta zaradi posledic epidemije covid-19, je nepravičen in škodljiv. V Levici smo zaskrbljeni in bojimo se, da bodo rezi usodno vplivali na celoten kulturni sektor in njegove ustvarjalce. Naša odgovornost je zaščititi in negovati kulturni sektor, da bodo kulturni ustvarjalci in umetniki navkljub kriznim pogojem lahko delovali in obstali, da bo kultura preživela tako v času krize kot v obdobju okrevanja. Zato je treba rebalans razdeliti na pravičen način. V smo v ta namen pripravili in predlagali amandmaje, ki so dostopni na Amandmaji_Levice_-_rebalans_2020_-_KULTURA.

Deli.