Vabilo: Programska konferenca Krajšanje delovnika

Sreda, 25. maj 2019, 17.00

Kreativni center Poligon, Tobačna 5, Ljubljana

FB dogodek >>

Govorci: Luka Mesec, Matej Feguš, mag. Eva Matjaž, mag. Ajda Pistotnik, dr. Jože P. Damijan, Branimir Štrukelj in dr. Peter Pregelj.

Leta 1930 je ekonomist John M. Keynes ocenil, da se bo v stotih letih produktivnost v razvitih državah povečala za štirikrat, zaradi česar naj bi lahko skrajšali delovnik. Če bi bila njegova ocena točna, bi leta 2030 delali le še 15 ur na teden, oziroma le še tri ure na dan. Glede povečevanja produktivnosti se ni zmotil: od njegovih časov se je res povečala skoraj natanko za štirikrat. A to ga je napeljalo k zmotnemu sklepu, da se bo zaradi tega urnik skrajšal, ker bodo lahko ljudje svojim potrebam zadostili z manj urami dela.

Danes lahko osnovnim potrebam zadostimo bistveno hitreje kot pred stotimi leti, a do krajšanja delovnika ni prišlo. Trendi dela se pomikajo ravno v obratno smer. Na Zvezi svobodnih sindikatov so pred dvema letoma opravili raziskavo, ki je pokazala, da kar 70 % zaposlenih pri nas dela več od zakonsko predpisanih 40 ur na teden. Za prekarce, espeje in druge, zaposlene v “novih oblikah dela”, je meja med delom in prostim časom praviloma že povsem zabrisana.

Danes je jasno, da krajše delovnike lahko izborimo le s politično akcijo. Cilj različnih možnih ukrepov, od 35-urnega delovnika do dodatnega prostega dne v tednu ali dodatnega prostega leta v določenem časovnem obdobju, je uresničitev tistega, o čemer je pred skoraj stotimi leti sanjal Keynes: premik od dela k prostemu času, od merjenja BDP do merjenja kakovosti življenja, od hlepenja po neskončni rasti k okoljsko vzdržni družbi.

V Sloveniji krajšanje delovnika še nikoli ni postalo predmet javne razprave, čeprav se poskusi uvedbe tega ukrepa že pojavljajo. V Levici smo zavezo po krajšem delovniku vnesli v svoje programe, a o ciljih te politike in o konkretnih ukrepih še nikoli nismo opravili poglobljene razprave.

Da bi se pogovorili o tej temi, organiziramo programsko konferenco, ki bo potekala v sredo, 15. maja 2019, od 17.00 naprej v kreativnem centru Poligon (Tobačna 5) v Ljubljani.

Na panelu bodo svoje poglede na krajšanje delovnika predstavili:
– Luka Mesec (uvodničar in moderator), koordinator Levice,
– Matej Feguš, podjetnik, ki je v svojem podjetju Donar uvedel 6-urni delovnik,
– mag. Eva Matjaž, raziskovalka novih ekonomij, ravnateljica kreativnega centra Poligon,
– Ajda Pistotnik, samostojna raziskovalka, ki se ukvarja z vprašanji od-rasti, dolga, neenakosti in drugimi družbeno-ekonomskimi vprašanji,
– dr. Jože P. Damijan, profesor na ekonomski fakulteti, avtor najbolj branega slovenskega ekonomskega bloga www.damijan.net,
– Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) in glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ).
– dr. Peter Pregelj, predavatelj psihiatrije na Medicinski fakulteti UL.

Deli.