V Levici podpiramo napovedane stavke sindikatov javnega sektorja

Najvišja predstavnika vladne koalicije, Matjaž Han (SD) in Simona Kustec Lipicer (SMC) sta po današnji seji vlade prostodušno izjavila, da pred volitvami problem prenizkih plač javnih uslužbencev ne bo rešen.

Miha Kordiš: “Koalicija ni imela problema, ko se je 80 milijonov letno dalo 10% najbogatejših, ko se je obljubilo višanje izdatkov za oborožitev, ki nas bo stala več kot milijardo evrov, ali ko so ustregli zahtevam zdravniške zbornice, na vse ostale pa pozabili. Očitno pa je dvig plač tistim, ki so na minimalcih in vsem, katerih plače so še vedno nižje zaradi varčevalnih ukrepov, za koalicijo nerešljiv problem. Odziv sindikatov s stavko je bil zato nujen in ga v Levici podpiramo.”

V Levici podpiramo napovedane stavke sindikatov javnega sektorja. Stavka je upravičena, saj kljub visoki gospodarski rasti, rekordnem zunanje trgovinskem presežku in 70% rasti dobičkov, varčevalni ukrepi še vedno ostajajo, plače pa se ne dvigajo.

Iz enakih razlogov je Levica že večkrat zahtevala dvig minimalne plače na 700 evrov, ki še vedno vztraja pod pragom tveganja revščine. Prav tako smo večkrat zahtevali dvig denarne socialne pomoči, ki v trenutni višini ne pokriva niti ravni minimalnih življenjskih stroškov. Zahtevamo tudi odpravo prekarnosti, ki tare zlasti mlajše generacije.

Deli.