Ustavno sodišče dopustilo orožarski nakup

Ustavno sodišče je pravkar sporočilo, da 780-milijonskega orožarskega zakona ne bo niti razveljavilo niti dovolilo referenduma o njem. Ustavni sodniki so sprejeli svojo odločitev s tesno večino 5:4 – peterica sodnikov se je torej odločila, da bo raje slepo zaupala vladi Janeza Janše kot stopila v bran državljankam in državljanom ter njihovi zahtevi po referendumu o tem vprašanju.

Spomnimo naj, da je minister za obrambo Matej Tonin Levico, ko je predlagala posvetovalni referendum, sam pozval, da naj zberemo podpise za zakonodajani referendum, katerega odločitev bo zavezujoča. A se je vlada Janeza Janše ustrašila volje ljudstva, spremenila stališče in predlagala prepoved referenduma. Za ta nedemokratični manever so danes dobili še pokritje minimalne večine ustavnih sodnikov.

Peterica sodnikov se je zadovoljila s formalistično presojo

Tako imamo na eni strani 28 tisoč in dodatno še 10 tisoč državljank in državljanov, ki so v dveh zaporednih zbiranjih podpisov jasno izrazili voljo, da na referendumu presojajo o zgrešenih vladnih prioritetah. Na drugi strani pa peterico ustavnih sodnikov, ki so svojo odločitev upravičili s tem, da se vzdržujejo vsebinske presoje in da zgolj formalno ugotavljajo, da je vlada svojo prepoved referenduma utemeljila.

Posledice takšne ozkogledne sodne prakse na ustavnem sodišču so velikanske. Pomenijo, da mora oblast svoje nedemokratično ravnanje zgolj opremiti z argumenti, o veljavnosti katerih bo šibka večina ustavnih sodnikov preprosto slepo zaupala oblasti. Tega se zaveda tudi četverica preostalih sodnikov in sodnic, ki so svoje zadržke izpostavili v ločenih odklonilnih mnenjih in priznali ljudstvu pravico do referenduma.

Izigravanje pravice do referenduma

Odločitev je še toliko bolj v nebo vpijoča glede na to, da je ustavno sodišče pred leti dovolilo referendumsko odločanje o istospolnih porokah in drugih pravicah, ki so nato padle na referendumu. Pa čeprav naj bi bilo odločanje večine o pravicah manjšine ravno tako prepovedano kot odločanje o varnostnih vprašanjih. Današnji primer je zadnji izmed mnogih, ki kaže, kako potrebna je sprememba referendumske zakonodaje, ki bo državljankam in državljanom zagotavljala odločanje o pomembnih zadevah. Glede na to, da je vlada Janeza Janše v dobrem letu na oblasti pripravila in v državni zbor posredovala že 13 sklepov o prepovedi razpisa referenduma, je popolnoma jasno, da je možnost soodločanja državljank in državljanov na referendumu praktično izničena. Členi ustave, ki pravijo, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo in da ga izvaja na referendumih, postanejo prazna črka na papirju, če jih je mogoče izigravati na vsakem koraku.

V Levici se ne bomo predali. Nadaljevali bomo boj proti orožarskim poslom, za katere je vlada pripravljena poteptati naše najosnovnejše demokratične svoboščine. Žal tudi s tihim pristankom dela ustavnih sodnikov, ki naj bi te svoboščine varovali.

Deli.