Tujega kapitala za 2. tir ne rabimo, pogajanja z Madžarsko so nepotrebna

Poslanci Levice so danes vložili zahtevo za umik pobude za sklenitev sporazuma o 2. tiru z Madžarsko z jutrišnje seje odbora za zunanjo politiko. Za sporazum z Madžarsko ni pravne podlage. Poleg tega sodelovanje Madžarske ni pogoj za črpanje evropskih sredstev, zato lahko Slovenija projekt izpelje sama. Celo če se bodo pogajanja z Orbanom nadaljevala, bi morala biti javna in v njih ne bi smeli sodelovati funkcionarji, ki ogrožajo pogajalski položaj Slovenije.

Ni pravne podlage za javno-javno partnerstvo

Javno-javno partnerstvo z Orbanovo vlado ne bi bilo le posebnost v evropskem merilu, ampak tudi precedens v našem notranjem pravu. Ker je Zakon o 2. tiru edina pravna podlaga zanj, je jasno, da mednarodna pogodba ni izvršljiva, dokler se ne uveljavi zakon. Kot vemo, pa se to morda sploh ne bo zgodilo. Da pobude za sklenitev meddržavnega sporazuma ni mogoče obravnavati, dokler zakon ne velja, je konec koncev 15. januarja zatrdil tudi predsednik DZ dr. Milan Brglez.

Matej T. Vatovec: “V Sloveniji ni zakonodaje, ki bi urejala javno-javno partnerstvo. Ta podlaga naj bi bil Zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača–Koper, ki pa ne velja in ki morda ne bo uveljavljen.”

Do EU sredstev smo upravičeni tudi brez Madžarske

V zadnjih dneh je padel še zadnji izgovor vlade, zakaj je treba v projekt za vsako ceno vključiti tuji kapital. Predstavniki Evropske investicijske banke in Evropske komisije so potrdili, da lahko Slovenija kredite in nepovratna sredstva črpa tudi sama. Pred kakršnim koli formalnim začetkom pogajanj bi morala vlada izdelati načrt B za investicijo brez Madžarske. Vključitev Madžarske bi bila dopustna le, če bi bila investicija za Slovenijo na ta način ugodnejša, kar pa je nemogoče: Orbanova vlada ni dobrodelno društvo.

Matej T. Vatovec: “Madžarska zahteva polovico lastništva in dobička 2 TDK, čeprav bo morala stroške njegovega obratovanja v celoti kriti Slovenija. Poleg tega Madžarska zahteva še vezane posle, ki ogrožajo Luko Koper in SŽ. Zahvaljujoč nepričakovano visoki gospodarski rasti lahko Slovenija zagotovi manjkajoči kapital, ne da bi morala opustiti druge razvojne projekte, s čimer grozi državni sekretar Leben.”

Dragonja in Leben ne zastopata interesov Slovenije, ampak interese Madžarske

Ekipa ministra Gašperšiča projekt 2. tira vodi skladno s politiko izvršenih dejstev. Vlada je že leta 2014 odločila, da bo projekt vodila netransparentno in da bo vanj  za vsako ceno vključila tuji kapital. V tem je konsistentna vse do danes, spreminjala je le izgovore za to odločitev. Vsi ti izgovori so se izkazali za prazne. Zadnji primer je bila trditev, da načrta B ni mogoče pripraviti, ker Slovenija v primeru izločitve Madžarske ne bi mogla črpati odobrenih evropskih sredstev, ki so jo nedavno demantirali predstavniki EIB in evropske komisije. Funkcionarji, ki širijo tovrstne laži, ne delajo v interesu Slovenije, ampak v interesu tujega kapitala.

Matej T. Vatovec: “Zato zahtevamo, da se Metod Dragonja in Jure Leben odstranita iz vseh morebitnih nadaljnjih pogovorov z evropsko komisijo in tujimi državami ter iz projekta nasploh. Nekaj je namreč jasno: funkcionarji, ki so projekt pripeljali na slepi tir, so del problema, ne del rešitve.”

Obravnava podrobnosti investicije v javno infrastrukturo bi morala biti javna

Projekt izgradnje 2. Tira je strateški javni projekt, ki bo financiran izključno iz javnih sredstev (proračunska sredstva, evropska sredstva, kredit). Obravnava pobude za sklenitev meddržavnega sporazuma je tako edina priložnost, da lahko vsi poslanci (ne samo člani Odbora za zunanjo politiko), predvsem pa širša, zlasti strokovna javnost, vplivajo na izhodišča za pogajanja z Republiko Madžarsko. Gre namreč za edini trenutek, ko lahko Slovenija še realizira rezervni načrt in projekt izvede brez vključitve druge države.

Matej T. Vatovec: “V pobudi ni nobenih podatkov, ki ne bi bili že javno objavljeni ali pa takih, ki bi vplivali na pogajalski položaj izvajalcev projekta. Gre zgolj za to, da skuša vlada svoja dogovarjanja skriti predvsem pred prebivalkami in prebivalci države.”

Deli.