The Squad se vrača!

Ena od razveseljivih novic nedavnih ameriških volitev (poleg padca Donalda Trumpa) je ta, da je “The Squad” ohranil svoje kongresne sedeže.

The Squad (“ekipa”) je vzdevek za skupino kongresnic, ki jo tvorijo Ilhan Omar, Rashida Tlaib, Ayanna Pressley in Alexandria Occasio-Cortez, predstavnice za Minneapolis, Detroit, Dorchester in newyorški Bronx.

Vse štiri so ženske, ki niso bele polti, in v povprečju okoli 20 let mlajše od tipičnega predstavnika ameriškega kongresa. Occasio-Cortez je bila ob izvolitvi leta 2018 s 30 leti njegova najmlajša članica v zgodovini, Ilhan Omar in Rashida Tlaib njegovi prvi muslimanski predstavnici sploh. Zaradi naštetih lastnosti so vse štiri ženske pogosta tarča žaljivk, groženj in pokroviteljskih gest, vključno s strani kmalu bivšega predsednika, ki ni izpustil priložnosti, da zahteva, naj se “vrnejo, od koder so prišle.”

Razen prispevka k pestrosti ameriške politike, v kateri tradicionalno dominirajo starejši, beli, protestantski moški, so še bolj pomembna politična stališča, ki jih v kongresu zagovarjajo. Borijo se proti koruptivnim finančnim donacijam, s katerimi politični razred podmazujejo lobisti. V nasprotju s prevladujočo linijo demokratske stranke vztrajno zagovarjajo zeleni New Deal. Zavzemajo se za univerzalno zdravstveno zavarovanje evropskega tipa in za odpis rekordnih študentskih dolgov, čigar masa je v Ameriki višja od dolgov na kreditnih karticah in avtomobilskih posojil skupaj.

V vsem naštetem so trn v peti ne zgolj republikancem, ampak tudi centrističnemu vodstvu demokratske stranke, ki v rokah trdno drži nadzor nad organizacijo. In ki skupaj z zmernimi republikanci predstavlja dve plati sredinskega konsenza, po katerem se v politiki nič ne sme preveč spremeniti. Ampak natanko takšen tip politike je tisto, kar je omogočilo Donaldu Trumpu osvojitev Bele hiše. In nikakor ni zagotovljeno, da se ob prihajajoči recesiji in s senatom trdno v republikanskih rokah grožnja čez štiri leta ne bo ponovila v identični ali še kakšni hujši različici.

Najboljša obramba proti temu pa ne bodo centristi tipa Joe Biden – ampak bo to ravno tip politike, ki jo vodi The Squad.

Deli.