Desnica si skrajšuje zastaralne roke za gospodarski kriminal

Vlada Janeza Janše piše zakone zase. Piše jih zato, da se premoženjsko okoristi ali da zaščiti sebe in svoje zaveznike pred roko pravice. Vlada Janeza Janše je namreč organizirana korupcija. Ta teden je Odbor za pravosodje Državnega zbora z glasovi koalicijskih poslancev potrdil spremembo Kazenskega zakonika, ki uvaja krajše zastaralne roke za preiskovalna dejanja v primeru kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Takšna sprememba odpira pot predčasnemu zaključku oziroma zastaranju praktično vseh preiskav in kazenskih pregonov proti osumljencem v zahtevnejših postopkih gospodarskega kriminala. V preiskave in kazenske postopke so kot preiskovanci in obtoženci vključeni kadri vladajočih strank – od predsednika vlade dalje.

Spremenjena zakonodaja bo onemogočila nadaljnji pregon, kar pomeni legalizacijo nakradenega premoženja. Kot vsaka spodobna mafijska organizacija se bo s takšnim začetnim kapitalom lahko v prihodnosti ukvarjala le še z zakonsko dovoljenimi posli, s tem pa bo tudi oprano dobro ime uspešnih poslovnežev.
Socialistična alternativa mora okrepiti organe pregona, ki bodo zmožni preiskati in do sodišča pripeljati zločince, ki si skušajo s strankarsko zaščito protipravno pridobiti kapitalsko in družbeno moč. Tako bomo ljudem povrnili zaupanje v pravično reševanje družbenih sporov, ki je možno le v primeru neodvisnih organov pregona in sojenja ter primerne zakonodaje.

V Levici si bomo skupaj s strokovno javnostjo in civilno družbo prizadevali, da se neštete škodljive spremembe represivne zakonodaje takoj po volitvah odpravijo, hkrati pa bomo državnemu tožilstvu zagotovili več avtonomije in ustrezno kadrovsko zasedbo, da se bo lahko spopadlo z gospodarsko kriminaliteto, in optimizirali postopke odvzema premoženja nezakonitega izvora.

 

Deli.