Slovenska »nemška Evropska unija«

Ministrski zbor na čelu predsednikom vlade Mirom Cerarjem je v Državnem zboru predstavil Deklaracijo o usmeritvah za delovanje Slovenije v institucijah EU za naslednjih 18 mesecev. Splošna usmeritev je jasna – nadaljevanje starega. To pomeni še več servilnosti do institucij EU. Slovenija na ravni evropskih povezav ne zagovarja lastnih interesov, ampak interese Nemčije oz. nemškega kapitala.

Nenazadnje se je tudi vodja poslancev SMC pohvalila, da so načela vlade »zelo uravnotežena« z nemškimi, da se zavzemamo za skupne cilje. Premier Cerar je veliko besed namenil begunski krizi in vprašanju migracij. Njegov odgovor je jasen: potrebujemo še višje zidove trdnjave Evrope. Vendar se begunska kriza ni kar zgodila – zanjo je v veliki meri odgovorna zunanja in vojaška politika EU in njenih držav članic.

Evropska unija je v eni najhujših kriz v zgodovini. Vzroki te krize izhajajo iz njene zasnove, na čelu s skupno valuto – evrom –, krizo pa dodatno poslabšujejo ravnanja političnih elit, ki obvladujejo evropske institucije. Njihov odgovor na to krizo je nadaljnja finančna in politična integracija, represija in še trša politika zategovanja pasu.

Na takšno usmeritev pristaja tudi vlada Mira Cerarja, takšno je uradno stališče države. To je izraz popolne servilnosti, o kateri govori množica primerov iz preteklosti: od dokapitalizacije bančnega sektorja, striženja podrejenih obveznic, do zahtev po privatizaciji in bodeči žici na meji. Slovenske vladajoče politične elite so pogosto bolj papeške od papeža.

V Združeni levici smo predlagali popravke, da se Slovenija obveže k nekaterim ključnim zavezam glede delovanja in zastopanja stališč v EU. Predvsem glede v luči tajnih trgovsko-investicijskih sporazumov TTIP in CETA – kjer zahtevamo, da predstavniki Republike Slovenije odločno zagovarjajo ohranitev ravni delavskih, socialnih, okoljskih in potrošniških pravic ter se zavzemajo za transparentnost in demokratičnost pogajanj. Predvsem pa za predstavitev sporazumov javnosti, priprava študij in odločanje državljank in državljanov o sporazumih.

Glasovali bomo proti deklaraciji. Nujno je namreč usmeritev obrniti na glavo, se zavzemati za večjo samostojnost in avtonomijo Slovenije, vključno z monetarno in politično suverenostjo.

Deli.