Skrajno desna propaganda nestrpnosti v tedniku Demokracija

Tednik Demokracija se je z načinom upodobitve sirskega begunca Ahmada Šamija na naslovnici zadnje številke zelo približal prijemom, ki so jih uporabljali propagandisti nacističnega režima v Nemčiji. Nacistična propaganda je antisemitizem spodbujala tako, da je prikazovala imaginarno podobo Žida, ki da zlonamerno izkorišča in vara malega človeka. Naslovnica časopisa Demokracija na polovici strani prikazuje ikonično podobo delavca, mladega belega moškega v karirasti srajci z zaščitno čelado, na drugi polovici begunca Šamija iz Sirije; napis ob prvi podobi je “Zasluži 820 evrov”, ob drugi “Dobi 2000 evrov”. Celota podobe nima nobene povezave z resničnostjo – “delavec” na sliki, ki naj bi zaslužil 820 evrov, ne obstaja, je fotomodel ene izmed globalnih fotoagencij, ki prek spleta tisku ponujajo ikonične podobe. Ahmad Šami obstaja, a o 2000 evrih, ki naj bi jih “dobil”,  lahko le sanja. Čeprav povezave z resničnostjo ni, je sporočilo jasno. Tujci, begunci, Ahmad Šami vas ogrožajo, dobivajo tisto, česar vi ne.  Kdor si prizadeva za njihovo zaščito, deluje proti vašim interesom.

V Levici pričakujemo, da se bodo proti tako očitno lažni in potvorjeni predstavitvi v javnem mediju odzvala ustrezna novinarska razsodišča in skupnost novinarjev. Predolgo le ugotavljamo, da se standardi glede nestrpnosti v medijih  nižajo. Ta primer kaže, da so se že znižali do stopnje, ko moramo prenašati izraze nestrpnosti, ki so primerljivi s tistimi v najbolj temnem obdobju 20. stoletja.

Iz naše strani, kot politična stranka,  ostro obsojamo vso politično podporo, ki so jo takšni izpadi medijske  nestrpnosti deležni v političnem prostoru in, žal, tudi med parlamentarnimi strankami.

Deli.