SD in DeSUS združeno proti socialno ogroženim družinam

Odbor za delo naj bi danes obravnaval novelo Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev poslancev Levice. Predlog bi izboljšal položaj družin z najnižjimi dohodki, tj. 40.000 otrok in staršev, ki so nezaposljivi ali težko zaposljivi. Poslanci Levice so zakon vložili januarja, potem ko je bil marca 2017 zavrnjen podoben predlog Levice in ko vlada ni izpolnila sklepa odbora za delo, da naj resorno ministrstvo (pod taktirko SD) pripravi svojo rešitev do konca 2017.

Obravnava zakona je bila zaradi nesklepčnosti prekinjena, kar je posledica zavestne odločitve desne opozicije, pa tudi kvazi socialnih DeSUS-a in SD-ja. Vodji njunih poslanskih skupin sta kot razlog za obstrukcijo navedla, da je predlog Levice škodljiv za državo.

Še enkrat več sta DeSUS in SD pokazala neverjetno brezbrižnost do socialno ogroženih. In skrajno hinavščino. Ko je bilo treba leta 2010 izglasovati zakonodajo, zaradi katere je 50.000 prebivalcev izgubilo državne pokojnine, SD in DeSUS nista oklevala. Prav tako nista oklevala, ko je šlo za državno poroštvo za TEŠ-6 in privatizacijo – pardon, razprodajo – državnih podjetij.

Danes stranki zatrjujeta, da bi dodatnih 21 mio EUR za socialno ogrožene škodovalo državi. A ko sta glasovala za davčne olajšave, s katerimi je 10 % najbolje plačanih pridobilo 80 mio EUR, se z dejansko škodo državi zaradi proračunskega izpada, ki je tako nastal, nista ubadala. Očitno vidijo pri SD-ju in DeSUS-u težave samo takrat, ko je potrebno pomagati socialno najbolj ogroženim.

Deli.