Protest proti vnovičnemu vtikanju cerkvenega vrha v dnevno politiko

Danes objavljena izjava Komisije Pravičnost in mir, ki jo je podpisal ljubljanski nadškof Anton Stres, naj bi bila poziv k enotnosti v času krize, v resnici pa v njej ni drugega kot slepa podpora vladi in celo kritika njenega “popustjivega odnosa” do protivladnih protestnikov, očitki o “ideološkosti” javne radiotelevizije, opoziciji pa očita, da se poskuša dokopati do oblasti.

Če ima življenje prednost pred ideološkim bojem, v Levici ne razumemo, zakaj v izjavi Komisije za pravičnost in mir ni drugega kot ideološki boj proti protestnikom, RTV, opoziciji? S takimi gestami vodstvo slovenske RKC dela škodo predvsem vernikom in cerkvi sami, saj ta s takimi razdvajajočimi nagovori na slovenskem rezonira zgolj kot podaljšek vladajoče stranke SDS.

To napako Slovenska cerkev ponavlja že dolgo. Ob osamosvojitvi je v javnosti uživala velik ugled, ki pa ga je izgubila prav zaradi ortodoksne in razdvanajoče politike, ki jo je začel takratni nadškof Rode, nadaljuje pa jo trenutno vodstvo. Na drugi strani humanistična izročila, iskreni pozivi k spravi, ljubezni in miru papeža Frančiška jasno kažejo, da izključujoča in razdvajajoča sporočila vodstva slovenske cerkve niso pot, temveč stranpot krščanskega izročila.

Deli.