Represija ne bo izboljšala učinkovitosti varovanja državne meje

Slovenska policija gimnazijca, ki je imel hrvaške dokumente, ni spustila čez državno mejo, samo zato, ker je iz Sirije. V Levici ostro obsojamo policijsko ravnanje in pozivamo k izboljšanju komunikacije med notranjim in zunanjim ministrstvom, ki sta odgovorna za nastali “nesporazum”.

V času Cerarjeve vlade se srečujemo s povečanjem represije, z množičnim nadzorom in s posegi v človekove pravice. Povečanje represije se dogaja pod parolo zaščite šengenske meje in Evropske unije.  Primer mladoletnega šolarja iz Zagreba sirske narodnosti, ki so ga pred dnevi mejni organi na Bregani dobesedno odstranili iz šolskega avtobusa, kaže na to, da so varnostni ukrepi za zaščito meje prešli vse meje zdravega razuma. Postopanje policije do sirskega dečka je samo dokaz več, da je v Sloveniji policijska represija v porastu.

Naravnost škandalozna je tudi neusklajenost delovanja našega državnega aparata. Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za notranje zadeve sta namreč podala nasprotujoče si informacije, pod kakšnimi pogoji bi dovolili dečku nemoteno prečkanje meje. Zunanje ministrstvo je namreč očetu sirskega dečka zagotovilo, da sta za prečkanje meje dovolj tuji potni list in overjeno ravnateljevo potrdilo, medtem ko je policija sledila navodilom notranjega ministrstva in zahtevala še predpisani vizum za tujce.

Navedena dejstva kažejo, da naši državni organi ne poznajo lastne zakonodaje, poleg tega pa z novo zakonodajo dodatno širijo policijska pooblastila. V Levici ostro obsojamo policijsko ravnanje in menimo, da represija nikakor ne bo izboljšala učinkovitosti varovanja državne meje. Če že ne moremo pričakovati trohice razuma od policije ob “nesporazumu”, za katerega je odgovorna Republika Slovenija, pa moramo vsekakor kritično obravnavati našo obmejno politiko.

Incident na Bregani je samo še en primer tega, da do skrajnosti zaostrena obmejna politika in zastraševanje z nevarnostjo migrantov ne rešujeta težav, ampak jih ustvarjata. Nad nami se lahko upravičeno zgražata celotna hrvaška in mednarodna javnost. Kar pa ni še nič v primerjavi z mladoletnim otrokom, ki je dobil občutek, da velja za slabega. Zato pozivamo k izboljšanju komunikacije med notranjim in zunanjim ministrstvom in obenem pričakujemo uradno opravičilo staršem sirskega dečka.

Deli.