V Levici pričakujemo kazenski pregon časnika Demokracija zaradi širjenja rasističnih idej

3. decembra je bilo v reviji Demokracija objavljeno besedilo z naslovom Presežki 5 avtorja Aleksandra Škorca, v katerem avtor javno širi idejo, da je tako imenovana “bela rasa” najnaprednejša, ter da ima zgolj ona možnost duhovnega napredka. Članek prezirljivo govori o “ciljni eliminaciji” priseljencev drugih “ras” in jih primerja z naravnimi škodljivci, plesnijo in plevelom ter jih označuje za “škodljive ljudi”. Avtor trdi, da se “bela rasa ne more ubraniti pred navalom nekaterih ras” ter da bo bog ustvaril virus, zaradi katerega bodo zbolele le določene “rase”, druge pa ne. Pri tem avtor zapiše, da “Ne gre za rasizem, gre za očiščenje. Odstranitev plevela. Če hočete dober pridelek, je to nujno.” Besedilo je prepojeno z verskim fanatizmom, ki kliče po preziru in izobčenju tistih, ki ne verjamejo v krščanskega boga.
Verski fanatiki in nacistični simpatizerji bodo vedno obstajali. Vprašanje pa je, ali se bodo skrivali po kleteh in na družbeni margini, kamor spadajo, ali pa bodo opogumljeni zaradi normalizacije rasistične retorike dobivali javni prostor. Vprašanje je, ali lahko toleriramo, da časopis, ki ga uredniško in lastniško nadzoruje stranka SDS z madžarskimi prijatelji in v katerem oglašujejo slovenska podjetja v državni lasti, širi govor o tujcih kot o “plesni” in “plevelu”.
Točno takšna besedila so bila uvod, ki je vodil v umore milijonov Judov in drugih manjšin v nacistični Nemčiji in po vsej Evropi. Zato je širjenje tovrstne rasistične ideologije po vsej Evropi, še posebej pa v Nemčiji najstrožje preganjano in kaznovano. Tudi v Sloveniji je kaznivo dejanje, citiramo: “Javno širjenje ideje o večvrednosti ene rase nad drugo”, po 297. členu Kazenskega zakonika. Problem pa je, da se tega člena pri nas praktično ne upošteva, kljub temu, da se je retorika medijskega omrežja SDS v zadnjih letih približuje retoriki, ki sta jo zgodovinsko uporabljala fašizem in nacizem.
Da bi preprečili zločine, ki jih tako hujskaštvo rojeva, bi bil zato skrajni čas, da se z zapisi, kakršen je spodnji, ne ukvarjajo več zgolj medijski kritiki, ampak organi pregona. V Levici pričakujemo, da bodo pristojni organi širjenje širjenje nacifašističnih idej začeli preganjati in sankcionirati po uradni dolžnosti – kot konec koncev to predvideva Kazenski zakonik.
Deli.