Proti ukinitvi dodatka za delovno aktivnost

Kljub številnim pozivom nevladnih organizacij in pobudi Levice je vlada danes predlagala ukinitev dodatka za delovno aktivnost. Če bo tak predlog sprejet, se bo vsaj 19 tisoč upravičencem, ki med drugim prostovoljno delajo za humanitarne organizacije, kot so Karitas, Rdeči križ in Zveza prijateljev mladine, znižal znesek denarne socialne pomoči, ali pa bodo ostali brez socialne pomoči, vključno s plačilom zdravstvenega zavarovanja.

Opozarjamo, da so socialne pomoči v Sloveniji še vedno nižje od osnovnih življenjskih stroškov, čeprav se je vlada v koalicijski pogodbi zavezala k dvigu na 442 evrov do leta 2020.

Namesto da bi priznala to dejstvo, bo vlada z odvzemom dodatka mnoge potisnila še globlje v revščino in socialno izključenost.

Ministrstvo se pri tem ponovno sklicuje na premajhno razliko med plačami in socialnimi transferji, ki da onemogoča “hitrejšo aktivacijo upravičencev do denarne socialne pomoči na trgu dela.” Odgovor na to je popolnoma enostaven: vlada se ne loteva dejanskega problema. V Sloveniji ni socialna pomoč previsoka, ampak so plače prenizke.

Deli.