Pridružite se solidarnostni akciji ZL: za svobodne in neodvisne grške volitve! Za Sirizo!

Kje: pred predstavništvom Evropske komisije

Kdaj: četrtek, 22.01.2014

Ura: 12.00

Grki se naslednjo nedeljo, 25. januarja, odpravljajo na predčasne parlamentarne volitve. Splošno znano je, da je Grčija med tistimi državami, ki jih je finančna kriza najmočneje prizadela. Položaj pa so še poslabšali strogi varčevalni ukrepi, ki jih je diktirala Evropska komisija. V Grčiji je danes brezposelna četrtina prebivalstva, med mladimi ta delež dosega celo 50 odstotkov. Država je priča razpadu osnovnih zdravstvenih, socialnih in izobraževalnih storitev, vzporedno s tem pa se dogaja še vzpon fašističnih gibanj oziroma strank. Zlata zora v svojem delovanju, ideologiji in ikonografiji povsem odkrito posnema fašistična gibanja iz časa tridesetih let 20. stoletja. Surovo znašanje in celo umori vseh drugačemislečih, so postali stalnica na ulicah grških mest.

Zato ni presenetljivo, da po zadnjih javnomnenjskih anketah, na prihajajočih volitvah, najbolje kaže stranki Siriza. V primerjavi z drugimi strankami, Siriza ne pristaja na nadaljevanje varčevalnih ukrepov in si prizadeva za drugačen družbeni razvoj in izhod iz krize. Priznani ekonomisti kot so Kostas Lapavicas, Janis Varufakis, Thomas Pikety so zato enotni v prepričanju, da je vzpon in verjetna zmaga Sirize, zelo dobra novica za Grčijo. S tem pa se ne strinjajo tisti, ki še naprej vsiljujejo varčevalne ukrepe. Predsednik evropske komisije, Jean-Claude Juncker, nemška kanclerka, Angela Merkel, predsednik evropske centralne banke, Mario Draghi. Po njihovem prepričanju je lahko odgovor na dano situacijo samo še več in še bolj strogo varčevanje.

Juncker si je ob tem privoščil še izjavo, da se bodo morali Grki na volitvah pametno oziroma celo pravilno odločiti. V Združeni levici najostreje in kategorično obsojamo takšno vmešavanje v grške parlamentarne volitve. Od Evropske komisije zahtevamo, da svojih kapitalskih interesov ne vsiljuje grškemu ljudstvu, ki je zaradi njih pretrpelo že dovolj. Zaradi tega bodo naši predstavniki Luka Mesec in Matjaž Hanžek, ob 12:00, pred predstavništvom Evropske komisije, prebrali izjave podpore Združene levice, svobodnim in neodvisnim volitvam.

Pridružite se nam v tej solidarnostni akciji z grškimi tovarišicami in tovariši, v teh časih potrebujejo našo podporo!

Deli.