POZIV K OBSODBI RAVNANJA ŠPANSKIH OBLASTI OB KATALONSKEM REFERENDUMU

Spoštovani predsednik vlade,

na vas se obračamo s pozivom, ki v trenutku, v katerem nastaja to pismo, ne more biti nič drugega kot dolžnost.

Vprašanje katalonskega refrenduma je lahko zapleteno. Lahko obstajajo smotrni razlogi za podporo zagovornikom referenduma, kakor tudi smotrni razlogi za nasprotovanje. Vendar tisto, kar je v tem trenutku ključno, je dogajanje onkraj preprostega vprašanja “samostojna Katalonija da ali ne”.

Gre za vprašanje, koliko časa smo pripravljeni nemo opazovati represijo, ki se zadnje tedne dogaja v Kataloniji. De facto policijska država: aretacije, hišne preiskave brez nalogov, ukinitev spletnih strani, cenzura tiska, policijsko preprečevanje glasovanja – to je današnji obraz Španije. To je suspenz demokracije v osrčju Evrope. Strašljivo, še več, srhljivo je spoznanje, da duh generala Franca, očitno, še živi.

V zadnjih tednih, tudi na vašo pobudo, sta se (zaradi spoštovanja odločbe arbitražnega sodišča glede meje med Slovenijo in Hrvaško) Evropska komisija in tudi Vlada Republike Slovenije zavili v krilatico “spoštovanja vladavine prava”. Češ, da gre za osnovni temelj Evropske unije.

Vendar, ali je Španija danes obraz Evropske unije, ki govori o spoštovanju vladavine prava? Je Španija danes podoba tega, kar bi naj bila v prihodnosti prenovljena in spremenjena Evropska unija? Če je to tisto, kar bo v prihodnosti predstavljalo spremembe v uniji, potem je bolje, da take unije ni.

Zaradi navedenega, predvsem pa zaradi današnjega dogajanja v Španiji, vas pozivamo, da stopite na stran vladavine prava in demokracije. Da ostro obsodite ravnanja španskih oblasti, predvsem pa, da z načelno držo ta stališča čim prej zagovarjate tudi v institucijah Evropske unije. Biti zaskrbljen, na tej točki, ne zadostuje več.

Na dolgi rok bo namreč molk škoda za vse, predvsem pa za prihodnje rodove.

 

Matej T. Vatovec

Luka Mesec

Violeta Tomić

Franc Trček

Miha Kordiš

Deli.