Levica uspela s predlogi za zvišanje nadomestil za porodnice in starše že s 1.1. 2020

Levica je s predlogi dopolnil na pristojnemu odboru uspela spremeniti vladni zakon, ki sedaj določa, da se bodo materinsko, starševsko in očetovsko nadomestilo ter starševski dodatek dvignili iz 252 na 402 evra že s 1.1. 2020. Poleg tega je Levica uspela tudi s spremembo, ki določa, da se bodo višine teh prejemkov avtomatično usklajevale z osnovnim zneskom minimalnega dohodka in s tem z višino denarne socialne pomoči. 

V nasprotju s tem je Vlada Marjana Šarca želela problem temeljne nepravičnosti tega zakona odpraviti šele čez dve leti. Trenutni zakon najnižje nadomestilo za bodoče matere in starše namreč določa pri 55 % minimalne plače iz leta 2006, kar znaša samo 252 evrov. Takšni zneski porodnicam ter staršem nikakor ne zagotavljajo socialne varnosti v obdobju nosečnosti ali skrbi za otroka. 

Izjava poslanke Levice, Nataše Sukič, ob sprejetju amandmajev Levice: 

“Danes je Levica dosegla, da bodo porodnice in starši do višjih nadomestil upravičeni že naslednji mesec ter da se bodo starševski prejemki vedno usklajevali z dvigi življenjskih stroškov. Uspeli smo tudi s predlogom, da se usklajevanje nadomestil za starše ne ukine ter s predlogom, ki bistveno izboljšuje položaj mater, ki uveljavljajo pravico do odmora za dojenje med delovnim časom. Pričakujemo, da bo zakon, ki po sprejetih predlogih Levice izboljšuje položaj mater in očetov na porodniškem in starševskem dopustu, čez 2 tedna sprejet.”

Deli.