Podpora gasilcem proti vladinim požarnim ukrepom

Jutri, v četrtek, 5. oktobra se bodo pred vlado zbrali poklicni gasilci, saj vlada kljub pogajanjem, ne najde posluha za zahteve po dvigu plačnih razredov. V stranki Levica gasilski shod podpiramo in stojimo za zahtevami po pravičnejšim plačilu in odpravi plačnih anomalij v javnem sektorju.

Profesionalni gasilci so skupaj z izjemno mrežo prostovoljnih gasilskih društev eden izmed temeljev, ki zagotavljajo varnost naših skupnosti. So tisto, kar preprečuje tragedije, kot je bil  npr. ogenj v stolpu Grenfel junija letos v Londonu, katerega pogorišče je postalo kričeč simbol zanemarjanja javnih storitev v dobi neoliberalizma.

Vladnih zagotovil, da se trudijo najti sredstva za naše varuhe, ne moremo jemati resno, ko pa taista vlada misli, da skrbi za našo varnost z novim nakupom oklepnikov Patria, s pošiljanjem vojakov na vojaške misije na Baltik, s postavljanjem žice in patruljiranjem vojakov, ki lovijo namišljene horde beguncev, in pa – ironija seže do neba – z nakupom novih vodnih topov.

Zahteve gasilcev so minimalne in omejene na odpravo nesorazmerij v okviru obstoječih plačnih razmerij v javnem sektorju. Vlada se izgovarja, da bi morala za ureditev teh razmerij ponovno odpreti pogajanja s celotnim javnim sektorjem. Naš odziv je: “In?”

Je vladati preveč dela za vlado? Če je problem količina dela, zakaj se še potem pretvarjamo, da je vladi mar za njene državljane? Če jo skrbi ponovno odpiranje pogajanj z drugimi deli javnega sektorja, kaj nam to pove o zaupanju, ki ga imajo v poštenost pogodb, ki jih sklepajo z lastnimi zaposlenimi?

Zgodba, stara kot Kapitalizem, se ponovno dogaja, in tokrat je prizadela naše gasilce. Delavcem je kategorično zanikana možnost malo večjega plačila za delo, ki ga v celoti sami opravijo. Takšno ravnanje z lastnimi delavci, kaj šele delavci, ki tvegajo lastna življenja, je nesprejemljivo. Pripadajo jim dostojanstvene plače ter več pravic do soodločanja. Levica je v polni podpori protesta ter njihovih zahtev.

Pokažimo solidarnost z gasilci, čas je za #RazredniBoj!

Deli.