Podpiši peticijo za pomoč stanovalcem in zaposlenim v domovih za starejše

V Levici izražamo solidarnost s stanovalkami in stanovalci ter delavkami in delavci v domovih za starejše in drugih socialnih zavodih. Koronavirus najbolj ogroža prav njih in prav njih bi morali najbolj zaščititi. Izkazalo pa se je, da bolezen v domovih izjemno težko ustaviti. Čeprav se epidemija na splošno umirja, je položaj v nekaterih domovih še vedno kritičen. Prav povsod pa so razmere za delo in bivanje izjemno otežene. Tako ne gre več naprej!

Zato vas vabimo, da podpišete peticijo Skupnosti socialnih zavodov Slovenije:
https://www.peticija.online/zahtevamo_ureditev_stanja_na_podroju_skrbi_za_stareje.

Od vlade in zdravstvenih oblasti zahtevamo:

  1. Namesto da vladajo z dekreti, naj upoštevajo mnenje zaposlenih ter stanovalcev v domovih. Tako bomo prišli do rešitev, ki jih bodo zaposleni lahko izvajali, stanovalcem pa bodo omogočale normalno življenje.
  2. Omogočijo naj osamitev in zdravljenje obolelih v zdravstvenih ustanovah. Tako jim bomo zagotovili najboljše zdravljenje, ostale pa obvarovali pred boleznijo. Dokler bolezni ne izkoreninimo, bodo zaposleni, stanovalci in svojci izpostavljeni stalnemu tveganju okužbe ali pa obsojeni na zaporniški režim.
  3. Zagotovijo naj sredstva za plače in materialne stroške, ki so posledica epidemije. Če je vlada lahko zagotovila več milijard privatnim podjetjem, naj pomaga tudi svojim lastnim domovom. Podražitev domov bi bila nedopustna, množični odhodi zaposlenih katastrofa. Vlada mora storiti vse, da bodo domovi morebitni drugi val bolezni pričakali z dovolj kadra in sredstev ter da jih bo podpiral ves zdravstveni sistem.
Deli.