Odziv Levice na dogajanje v primeru Šami

Včeraj je predsednik vlade Miro Cerar javno zagotovil, da bo Vlada RS storila vse, da zaščiti Ahmada Šamaija pred deportacijo na Hrvaško. Cerarja včerajšnja beseda ne zavezuje: podlegel je pritiskom desnice in spremenil svojo odločitev. O usodi Ahmada bo zdaj ponovno odločalo Ministrstvo za notranje zadeve, ki ga vodi izgonom naklonjena ministrica.

Ahmadu je Cerar včeraj dal upanje in videti je bilo, da se je vsaj za trenutek zavedal stiske sočloveka. Danes je na krut način to upanje vzel, odprta vrata mu je njegova vlada nehumano zaloputnila pred nosom.

Današnja izjava generalne sekretarke vlade nam sporoča dvoje, da:

  1. predsednik vlade nima prav nobene avtoritete več;
  2. je odločitev o Ahmadovi usodi ponovno v rokah ministrice za notranje zadeve, ki je kriva, da smo se v tej situaciji sploh znašli.

V kolikor bo ministrstvo za notranje zadeve Ahmada deportiralo, bomo v Levici zahtevali interpelacijo zoper ministrico Vesno Györkös Žnidar. Pričakujemo, da bomo pri tem že na samem začetku dobili podporo Socialnih demokratov in vseh tistih poslancev, ki so se jasno zavzeli za pravice Ahmada.

Igranje z usodo Ahmada je samo simptom tega, kako vlada obravnava sočloveka. Pomembni so jim samo odstotki in da ne vznemirja desnice. Edina konsistentnost Mira Cerarja v tem mandatu pa so prelomljene obljube.

Deli.