ODPRTO PISMO MIRU CERARJU: SUM KORUPCIJE V PRIVATIZACIJI TELEKOMA

Ta teden smo v poslansko skupino ZL prejeli anonimno ovadbo proti vodstvu in prodajalcem Telekoma. Ovadba naj bi bila že prejšnja teden poslana KPK, Policiji, Računskemu sodišču, Okrožnemu tožilstvu in medijem.

Ker se očitno ni nihče zganil, smo o indicih te ovadbe mi obvestili predsednika vlade Mira Cerarja. Pozvali smo ga, naj sume razišče, torej naroči revizijo privatizacijskega postopka, še preden bo prepozno – se pravi pred odpiranjem zavezujočih ponudb.

Očitki v anonimni ovadbi so namreč zelo resni in med drugim navajajo naslednje:

1. Da je vodstvo Telekoma Slovenije v času trajanja privatizacijskega postopka in mimo javnega razpisa prodalo hčerinski družbi ONE Makedonija in gibraltarski Gibtelecom. S tem naj bi se v času trajanja prodajnega postopka bistveno spremenila organizacija Telekoma Slovenije, oziroma sam predmet prodaje.

2. Da so nekateri člani vodstva Telekoma Slovenije prekoračili pristojnosti z izvensodno poravnavo v znesku 386 mio EUR v primeru Itak Džabest z družbo Simobil, ki je v lasti Telekoma Austria.

3. Da je pri vsem tem šlo za vezano trgovino, oz. kartelno dogovarjanje med Telekomom Slovenije, Telekomom Austria in Deutsche Telekomom. Cilj naj bi bil zagotavljanje oligopolnega položaja teh dveh družb na slovenskem in makedonskem trgu. V obeh primerih si bosta namreč večinski tržni delež razdelila Deutsche Telekom in Telekom Austria. Deutsche Telekom ima v lasti makedonski telekom in je najverjetnejši kupec slovenskega telekoma. Austria pa ima v lasti slovenski Simobil, zdaj pa je kupil še ONE Makedonija.

4. Da so storilci za svoje delovanje prejeli podkupnine.

V anonimni ovadbi so navedena tudi konkretna imena in priimki, a jih ne bomo razkrivali, dokler se sumi ne raziščejo, saj nočemo širiti neutemeljenih klevet. V ta namen zaenkrat objavljamo le naše odprto pismo, ki ga objavljamo spodaj.

Odprto pismo in poziv predsedniku Vlade RS k ukrepanju in zaščiti interesov državljanov RS v primeru prodaje Telekoma Slovenije

Foto: www.bankar.me

Deli.