Koalicija in desnica skupaj proti ukinitvi dopolnilnega zavarovanja

Na odboru za finance sta koalicija in desnica z združenimi močmi zavrnili finančni del predloga Levice, ki omogoča ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ter pravično in zadostno financiranje zdravstva v Sloveniji.

Če bi bil predlog sprejet, ne bi več upokojenec s 500 evri pokojnine in menedžer s 10.000 evri plače plačevala enakega zneska za dopolnilno zavarovanje (35 evrov mesečno), temveč bi prispevala v skladu s svojimi zmožnostmi, tako da bi upokojenec prispeval 30 evrov manj, menedžer pa 20 evrov več kot zdaj. S takim načinom financiranja bi bilo na boljšem 95% ljudi – vsi upokojenci, velika večina samozaposlenih, ter vsi s plačami do 5200 evrov bruto mesečno.

Učinek našega predloga na zavarovance je prikazan v spodnji tabeli:

 

Zavarovanec

Učinek na neto dohodek v evrih (mesečno)

Učinek na neto dohodek v evrih (letno)

Upokojenec s 500 evri pokojnine

+ 30

+ 360

Upokojenec z 700 evri pokojnine

+ 28

+ 336

Delavec z minimalno plačo

+ 26

+ 312

Delavec s povprečno plačo

+ 22

+ 264

Običajen samostojni podjetnik

+ 10

+ 120

Menedžer s plačo 10.300 evrov bruto

– 22

– 264

 

Po 16 letih obljub o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je bil predlog Levice prvi, ki je sploh prišel do obravnave v Državnem zboru. Vse ostale poskuse so ustavili lobiji že tekom priprave zakonske rešitve. V Levici smo predlagali v koalicijski pogodbi dogovorjen, ki:

  • je bil 90% usklajen s koalicijo, 

  • bi prinesel več denarja v zdravstvu. Lani so zavarovalnice, ki zbirajo dopolnilno zavarovanje, izplačale 477 milijonov evrov škod, po predlogu bi se zbralo 566 milijonov evrov,

  • bi bistveno izboljšal gospodarnost sistema, saj vsako leto prek 50 milijonov evrov, ki jih plačamo za dopolnilno zavarovanje, ostane v zavarovalnicah in  bi zmanjšal administrativne stroške v zdravstvu, saj bolnišnice zdaj morajo izstavljati račune 3 zavarovalnicam, po novem bi samo eni,

  • bi zagotovil univerzalno in brezpogojno pravico do zdravstvenega varstva vsem. 

Koalicija in desnica sta kljub sta se izgovarjali na “nesistemskost” zakona, na proračunske stroške (čeprav bi bil izkupiček pozitiven), na stroške za gospodarstvo (čeprav bi stroški znašali zgolj dobre 4% lanskega dobička) – in nazadnje smo slišali celo skrb za banke, ki bi bile ob provizije, saj ob sprejemu zakona ne bi bilo več položnic za dopolnilno zdravstveno zavarovanje!

Deli.