Nujno obvestilo za medije: DZ BREZ ODLOČILNEGA KORAKA K PRIZNANJU PALESTINE

Odbor Državnega zbora za zunanjo politiko je končal razpravo o priznanju Palestine. Predlog Združene levice je bil jasen in odločen: na podlagi pravnih in socialnih vidikov so izpolnjeni vsi pogoji za priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države. Odbor, glede na širok konsenz, ki smo mu bili priča, ne bi smel imeti težke naloge.

Poslanec Združene levice dr. Matej T. Vatovec je opozoril, da priznanje Palestine ne sme biti zgolj politično vprašanje: »V prvi vrsti se moramo zavedati, da gre za korak k reševanju mirovnega procesa in humanitarne krize na Bližnjem vzhodu. Ne slepim se, da bo priznanje, čez noč razrešilo vse težave, bodimo realisti, vem pa, da bo vse širše priznanje držav članic EU omogočilo palestinskemu ljudstvu, da dobi tršo podlago za dosego ciljev mirovnega procesa, saj status de iure države daje močnejšo pogajalsko osnovo.«

Slovenija je imela več priložnosti za priznanje Palestine, ki jih ni izkoristila. Jasen signal, kako naprej, sta nam poslali Švedska s priznanjem Palestine in Visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini, ki je izjavila, da “potrebujemo palestinsko državo” ter da je to “končni cilj in stališče Evropske unije.”

Čeprav je Združeni levici uspelo poenotiti parlamentarne stranke, ki so vse, razen SDS, izrazile načelno podporo priznanju Palestine in tekmovale, katera bo prva objavila to vest, danes do potrditve sklepa ni prišlo. Stranke koalicije in predstavnik vlade, minister Erjavec, so Odbor za zunanje zadeve prepričali, da je potrebno počakati, da predlog o priznanju Palestine vloži vlada, ki mora še raziskati druge politične in ekonomske posledice takšnega priznanja.

Priznanje je postalo “talec” vlade, ki si je s pomočjo vladne koalicije, sprevrgla sklep v že ničkolikokrat videno politično kupčkanje in izmikanje odgovornosti, ki je stalnica te vlade. Temu priča tudi sprejeti sklep, ki “od vlade zahteva, da ob upoštevanju vseh vidikov in učinkov Državnemu zboru predloži sklep o priznanju Palestine”. Sklep vladi pri tem ne postavlja nikakršnih rokov in s tem samo podaljšuje pasivnost in nenačelnost slovenske zunanje politike.

Kljub jasnemu sporočilu širše slovenske javnosti in mednarodne skupnosti predstavniki koalicijskih strank niso hoteli sprejeti prave odločitve ter se raje odločili še naprej poslušno čakati na navodila »velikih«, kot v primeru neobsodbe fašizma na skupščini OZN pretekli teden.

Priznanje Palestine je nujno, zato bo Združena levica v kratkem, če ne bo prišlo do premikov, potrkala na vrata vlade.

Združena levica

Ljubljana, 28.11.2014