Novinarska konferenca: Preprečimo razprodajo

Združena levica sklicuje nujno sejo Odbora za finance in monetarno politiko

Poslanska skupina Združena levica je danes vložila zahtevo za sklic nujne seje Odbora za finance in monetarno politiko, na kateri bo obravnavana peticija “Preprečite razprodajo”.

Peticijo, ki jo je sredi decembra objavil tednik Mladina, je v slabih 3 tednih podpisalo več kot 117 vidnih intelektualcev, med njimi dr. Bogomir Kovač, dr. Renata Selecel, dr. Mladen Dolar, dr, Milica Antič Gaber, dr. Franjo Štiblar, dr. Rastko Močnik, dr. Tine Stanovnik in drugi. Kar je še pomembneje, to peticijo je do danes podpisalo že prek 10.000 podpisnikov in podpisnic!

Podpisniki peticije ugotavljajo, da razprodaja državnih podjetij ni ne poštena, ne koristna in ne prostovoljna.

Prodaja ni poštena, saj cene postavljajo kupci, ki se vmešavajo v prodajne postopke in ki bodo imeli od tega koristi. Najbolj razvpit je primer skupine Lazard, ki po eni strani svetuje SDH pri prodaji NKBM, hkrati pa je sama delničar v madžarski banki OTP, ki to isto NKBM kupuje. Prodaja tudi ni prostovoljna, saj vseskozi poslušamo argumente, da moramo to storiti zaradi zavez tujini. In nenazadnje, podpisniki peticije opozarjajo, da privatizacija ni koristna, saj gospodarskih razlogov zanjo ni. Vpliv na slovenski javni dolg bo minimalen, govorjenje o strateških partnerstvih pa je prazno, saj v večini primerov gre za prevzemanje samostojnih podjetij s strani konkurenčnih multinacionalk. Eklatanten primer je prevzem Telekoma s strani Deutsche Telekoma.

Iz teh razlogov podpisniki peticije pozivajo poslance DZ, naj razprodajo ustavijo in prekličejo lani sprejeti sklep o razprodaji 15 podjetij. Posebej se obračajo na poslance vladne koalicije, ki so pred volitvami obljubljali premišljeno privatizacijo – in jo celo zapisali v koalicijski sporazum -, zdaj pa so obljube snedli.

V Združeni levici tako argumente kot zahteve podpisnikov podpiramo, zato smo vložili zahtevo za sklic nujne seje Odbora za finance in monetarno politiko, na katerem bomo podali v obravnavo:

1. zahtevo za preklic sklepa za prodajo 15 podjetij, ki ga je sprejel prejšnji sklic DZ, in

2. poziv Ministrstvu za finance, da v pripravo strategije o upravljanju z državnim premoženjem – ki zdaj poteka za zaprtimi vrati – vključi strokovno javnost, predstavnike zaposlenih in druge zainteresirane deležnike. Med drugim iniciativo Državljani proti privatizaciji, ki se je v sredo sestala v Cankarjevem domu.

Vlado pozivamo, naj uresniči svoje predvolilne obljube o odprtosti, transparentnosti in premišljenosti. Trenutni, tretji val privatizacije, bo namreč usodno določil in onemogočil razvoj te države v prihodnjih desetletjih. Javnost privatizaciji nasprotuje. Nujno je torej, da se postopki privatizacije ustavijo ter da se glede nadaljnjega razvoja slovenske družbe oblikuje širok družbeni konsenz. Tega pa ni mogoče doseči s pripravljanjem strategij za zaprtimi vrati finančnega ministrstva, ampak le z odprto in vključujočo demokratično razpravo skozi katero bo uveljavljen interes javnosti in ne kapitala.

V Združeni levici smo na to v preteklih mesecih konstantno opozarjali, a vedno naleteli na gluha ušesa. Naše glasove so vedno preglasili pritiski lobijev, EU in kapitala, vlada pa je vedno lahkotno odpravila 6 poslancev, ki privatizaciji nasprotuje, na javnost pa se ni niti ozirala, čeprav anketa Dela z dne 17.11.2014 in peticija tednika Mladina kažeta, da je v družbi razmerje sil popolnoma drugačno. Več kot deset tisoč podpisnikov peticije, 117 vidnih intelektualcev, 52% vprašanih, ki privatizaciji nasprotuje, ter 12% takih, ki se ne želi opredelit, so jasni znaki, da v javnosti konsenza o privatizaciji ni, oziroma, da se nagiba proti njej.

V Združeni levici zato na tem mestu pozivamo vlado, da – če že noče prisluhniti našim argumentom – , naj prisluhne vsaj javnosti in stroki.

Ljubljana, 09.01.2015

Združena levica

Foto: Tomaž Lavrič/Mladina

Deli.