Nobelova nagrada za mir mednarodni kampanji za jedrsko razoroževanje. Še ena populistična akcija, Miro Cerar?

Odziv premierja Cerarja na poziv Levice, da naj Slovenija pristopi k Sporazumu o prepovedi jedrskega orožja, je bil žaljiv. Za sporazum, ki je po Cerarjevih besedah populističen, je glasovalo 122 članic ZN.

Kako je odziv premiera Cerarja neprimeren, potrjuje tudi današnja podelitev Nobelove nagrade Mednarodni kampanji za jedrsko razoroževanje (ICAN), ki jo sestavlja skupnost nevladnih organizacij iz okoli sto držav.

V Levici smo prepričani, da bi morala Slovenija spremeniti stališče in k Sporazumu pristopiti nemudoma. S tem bi podprla prizadevanja več kot polovice svetovnega prebivalstva za ustavitev širjenja jedrskega orožja, po drugi strani bi se zavezala, da Natovo jedrsko orožje ne bo nikoli nameščeno na našem ozemlju ali uporabljeno v našem imenu.

Ker se v Levici ne bomo sprijaznili s tem, da si predstavniki vlade ne upajo zagovarjati stališč, ki so nasprotna interesom ZDA, smo sklicali nujno sejo odbora DZ za zunanjo politiko, ki bo v ponedeljek, 09. oktobra. Od premiera Cerarja pa pričakujemo, da se bo udeležil razprave in pojasnil, ali ima Slovenija samostojno stališče glede uporabe jedrskega orožja, ali pa se podreja politiki ZDA s tem brezpogojno pristaja na Natov koncept jedrskega strateškega odvračanja, ki dopušča uporabo jedrskega orožja.

Matej T. Vatovec: “Kadar koli so interesi velesil v nasprotju z interesi naših državljanov in našo ustavo, se naš politični razred ukloni tujim interesom. Naj omenim samo Zaveze EU-ju glede privatizacije, zaveze do Nata glede oboroževanja, in zdaj do ZDA glede podpisa protijedrskega sporazuma.”

Deli.