Ob vrhu NATO pakta v Bruslju

Danes je v Bruslju potekal vrh NATO pakta, ki sta se ga udeležila tudi premier Janša in minister Tonin ter v našem imenu obljubila dvig slovenskih vojaških izdatkov. V Levici bomo dodatni militarizaciji vedno nasprotovali.

NATO ustvarja vojne!

Vojaške operacije so samouresničujoča prerokba: destabilizirajo države, netijo etnične spopade, zaostrujejo državljanske vojne in krizna žarišča. Ko je spopad enkrat zakuhan, generali in diplomati razpredajo o “zaostreni varnostni situaciji” in utemeljujejo potrebe po novih operacijah in novih nabavah orožja.
Turčija, druga največja vojska NATO pakta, točno v tem trenutku bombardira begunska taborišča na kurdskem severu Iraka.
Odkar je leta 2004 postala članica NATO pakta, je Slovenija zvesta podpornica tovrstnih operacij – s tem pa tudi soodgovorna za številna krizna žarišča zadnjih dveh desetletij in valove beguncev, ki sta jih vojna in revščina pregnali z domov.
Najboljša mogoča zunanja politika je ta, da se na daleč ognemo sodelovanju v tovrstnih misijah ali podpiranju globalnih ali regionalnih imperialistov.

NATO je vreča brez dna!

NATO pakt zahteva od članic vojaške proračune v višini najmanj 2 % BDP. Za Slovenijo to pomenilo več kot podvojitev obstoječega proračuna ali okoli 600 milijonov evrov letno več. Za primerjavo, zgolj piškavih 0,6 % BDP v Sloveniji namenjamo za znanost in raziskovanje, od katerih bi kot družba dejansko imeli koristi. Akademska skupnost že leta zahteva dvig proračunov za izobraževanje, znanost in raziskovanje, kjer še naprej stagniramo, medtem ko se minister za obrambo igra z orožjem na vojaškem taboru.
Ob tem da NATO pakt zahteva dvig vojaških izdatkov svojih članic, čeprav zaveznice že zdaj skupaj letno porabijo za vojsko in vojno več kot preostale tri četrtine planeta skupaj, vključujoč Kitajsko, Rusijo in Indijo.
Govorimo o stotinah milijard evrov, s katerimi bi lahko brez pretiranih težav rešili vse najbolj pereče globalne probleme, začenši z lakoto in epidemijami v tretjem svetu, odpravili neenakost pri reševanju koronakrize in pomembno prispevali k preprečevanju bližajočih podnebnih katastrof.

NATO je med največjimi onesnaževalci na svetu!

Že samo ameriška vojska je z vsemi letalonosilkami, reaktivnimi letali in spremljajočim vojaško-industrijskim kompleksom pravzaprav daleč največji posamični onesnaževalec s toplogrednimi plini na planetu.
Koronakriza je demonstrirala, kako občutljiv je ustaljeni družbeni red, z brutalnimi ali tragičnimi posledicami za mnoge med nami. Naše NATO zaveznice nam v najbolj kriznem času niso priskočile na pomoč. Ne le, da niso pomagale pri prevozu zdravstvene opreme – še zasegale so jo druga drugi.
Ampak koronakriza je bila zgolj generalka, medtem ko resne posledice podnebnih sprememb šele prihajajo. Generali se bodo na ekološke, socialne in politične posledice odzvali z novimi zahtevami po militarizaciji, kot smo trenutno priča na mejah schengenskega območja EU. To je slepa ulica, ki ničesar ne rešuje. Raje zavijmo, dokler še lahko.
Zahteve NATO pakta po dvigu vojaškega proračuna, ki jim hlapčevsko pritrjuje domači politični vrh, zato najostreje zavračamo. Raje namenimo ta sredstva za znanost, raziskave in razvoj, od katerih bomo dejansko imeli koristi!
Deli.