Na vidiku vzpostavitev spletnega medija za umetnostno kritiko

Odbor Državnega zbora za kulturo je danes razpravljal o vprašanju umetnostne kritike in kritiške refleksije na področju gledališča, sodobnega plesa, likovne in glasbene ustvarjalnosti. Člani in članice Odbora za kulturo so se seznanili s stanjem in obravnavali problem pomanjkanja objav umetnostne kritike v obstoječih medijih v Sloveniji.

Gledališka, glasbena in likovna kritika je imela nekoč redno mesto v dnevnem časopisju in ostalih medijih. Danes zeva kritiška vrzel, medijski prostor se krči, pogoji za načrtno spremljanje in kritiško pisanje so slabi, primanjkuje usposobljenih piscev. Tako ostaja neinformirana ne le kulturniška javnost, prikrajšani so tudi ustvarjalci in ustvarjalke, ki ostajajo brez ovrednotenja.

Zato je odbor, ki mu predseduje poslanka Levice Violeta Tomić, predlagal vzpostavitev spletnega medija za objave umetnostnih kritik za tri matična področja, člani in članice pa so predlog soglasno podprli. Delovanje spletnega medija za umetnostno kritiko bo podprlo Ministrstvo za kulturo.

Deli.