Na pobudo Levice prihaja do prvih korakov pri odpravljanju energetske revščine

Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor je na nujni seji, ki smo jo sklicali v Levici, sprejel sklepe, ki vladi nalagajo takojšnje ukrepanje proti energetski revščini. Večina poslancev se je strinjala, da je energetska revščina v Sloveniji resen problem. Strinjali so se tudi, da se s tem problemom Ministrstvo za infrastrukturo in Eko sklad ne ukvarjata tako, kot bi se morala. Sprejeti sklepi koalicije se od prvotno predlaganih sklepov Levice razlikujejo v tem, da začetke izvajanj ukrepov proti energetski revščini prestavljajo v predvolilno obdobje oziroma na pleča naslednje vlade.

Koalicija prelaga odgovornost na naslednjo vlado

V Levici smo predlagali, da se v roku enega meseca sprejme načrt s časovnico porabe petih milijonov evrov iz kohezijskih sredstev namenjenih odpravljanju energetske revščine, ki po treh letih delovanja te koalicije ostajajo nedotaknjeni. Koalicija je sprejela sklep, po kateri je treba ta načrt pripraviti do konca leta 2018. Do dejanske porabe sredstev bo tako verjetno prišlo šele spomladi. Še eno zimo energetsko revna gospodinjstva od tega programa ne bodo imela nič, večina dejanske porabe sredstev iz programa pa se v bistvu prelaga na naslednjo vlado.

Prav tako smo predlagali sklep, da se v roku enega meseca pripravi načrt s časovnico porabe sredstev na projektu Zmanjševanje energetske revščine občanov, ki ga že tri leta neuspešno izvaja Eko sklad. Koalicija je predlagala isto, le da je rok priprave načrta določen za nedoločen čas. V zvezi s projektom, ki ga izvaja Eko sklad, je vredno izpostaviti, da je predstavnik Eko sklada na seji povedal, da imajo težave z iskanjem energetsko revnih.

Franc Trček: “Ob dejstvu, da po podatkih SURS-a v energetski revščini živi 40 odstotkov Slovencev, je taka izjava svojevrsten cinizem in kaže na nesposobnost državnih birokratov.”

V Levici smo predlagali tudi, da vlada do konca leta pripravi akcijski načrt za odpravo energetske revščine do leta 2025. Koalicija je zavrnila naš akcijski načrt in predlagala izdelavo strategije za odpravo revščine do pomladi. Če bo do sprejetja strategije dejansko prišlo, bo to praktično tik pred volitvami. Kar pomeni, da se uresničevanje tega načrta prav tako prelaga na naslednjo vlado.

Franc Trček: “Razen sklepov, ki so bili sprejeti na današnji nujni seji, koalicija v celem svojem mandatu ni naredila praktično nič, da bi aktivno zmanjšala energetsko revščino v Sloveniji.”

Do premikov vendarle prihaja

Ne glede na to, da si je koalicija umila roke in da so sprejeti sklepi manj ambiciozni od prvotno predlaganih, nas v Levici vendarle veseli, da v slovenski politiki vlada strinjanje o nujnosti odprave energetske revščine, in da je na našo pobudo vendarle prišlo do prvih korakov do njene odprave.

Deli.