MNZ BI TURŠKE PROSILCE ZA AZIL PREPUSTIL NA MILOST IN NEMILOST DRŽAVNEGA NASILJA

Poslanska skupina Levica zahteva sklic nujne seje Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Povod je nedopustno zavračanje prošenj turških prosilcev za mednarodno zaščito, ki temelji na popolnoma napačni oceni realnega stanja v državi, v kateri vlada državni teror.

V preteklem tednu so državljani Turčije, ki so v Sloveniji zaprosili za azil, pričeli dobivati negativne odločbe. 38 ljudi, ki so v Slovenijo prišli kot posamezniki, pari ali kot družine, so na odločitev Ministrstva za notranje zadeve (MNZ) čakali tudi 18 mesecev in več, čeprav določa Zakon o mednarodni zaščiti za odločanje v tovrstnih zadevah rok šest mesecev od vložitve prošnje. Negativne odgovore dobivajo v času, ko so si tu že našli službe, prijatelje in stanovanja, njihovi otroci pa že hodijo v vrtce in šole.

Prosilci slovenskih pristojnih institucij niso uspeli prepričati, da so doma “dovolj” ogroženi, zato vsem 38 prosilcem grozi deportacija v Turčijo. Slovenija jo namreč še vedno smatra za t.i. varno izvorno državo, odločitev za to pa je bila sprejeta februarju 2016, torej dobre štiri mesece pred (domnevnim) državnim udarom, po katerem je Turčijo zajel val državnega terorja. Ocena MNZ tako nikakor ne temelji na realnem stanju!

Dejstvo, da Slovenija v dveh letih glede na spremenjene okoliščine ni uspela spremeniti statusa Turčije, je alarmantno, še posebej v luči dejstev, da je bilo med čistkami, ki jih je po propadlem poskusu državnega udara julija 2016 uvedel Erdoganov režim, do danes priprtih 133.257 ljudi. V zaporu je trajno ostalo  64.998 ljudi. Odpuščenih ali »suspendiranih« je bilo 151.967 ljudi, med njimi največ državnih uradnikov, policistov, vojakov, zdravnikov, pa tudi, denimo, 5.822 visokošolskih učiteljev in raziskovalcev ter 4.463 sodnikov in tožilcev. Kar 75.000 ljudem so razveljavili potne liste. Oblasti so v celostnem obračunu z opozicijo zaprle tudi 3.000 izobraževalnih institucij, pogrom pa so doživeli tudi mediji – v zadnjem letu in pol je bilo ukinjenih kar 189. Ob tem je bilo aretiranih 319 novinarjev.

  1. člen Zakona o mednarodni zaščiti določa, da mora ministrstvo, če ugotovi bistveno poslabšanje stanja človekovih pravic v državi, ki je bila razglašena kot varna, ali če se glede tega pojavijo drugi dvomi, ponovno preveriti, ali se to državo lahko še naprej obravnava kot varno izvorno državo. Če temu ni tako, je dolžno predlagati razveljavitev odločitve. V primeru Turčije bi ministrstvo vsekakor moralo postopati skladno s to določbo.

Dr. Matej Tašner Vatovec: “Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo smo pozvali, da MNZ-ju in vladi naloži ponovno preučitev statusa Turčije in le-tega iz varne izvorne države spremeni v nevarno, kar v resnici tudi je. Neverjetno je, da pristojni organ tega ni zaznal že prej, gotovo pa ne moremo na podlagi popolnoma napačnih ocen realnega stanja v neki državi tja vračati prosilce za azil. To je v nasprotju z mednarodnim pravom in vrednotami humanitarnosti, za katere se zavzemamo kot država.

Deli.