Matej T. Vatovec: Poziv k odstopu od deložacije nevladnikov z Metelkove

Med vrhuncem in v senci 2. vala epidemije covida-19 minister za kulturo meče na cesto številne NVOje in delavce v kulturi. Glede na dosedanja stališča SDS do celotnega NVO sektorja tega dejanja ni mogoče razumeti drugače kot maščevalnost s strani SDS do vseh, ki so kritični do vlade. Gre za obračun brez primere, ki ga je potrebno ustaviti. V Levici izražamo vso podporo uporabnikom prostorov na Metelkovi 6 in smo na ministra za kulturo že naslovili naslednjo poslansko pobudo:

V prostorih Ministrstva za kulturo na naslovu Metelkova 6 v Ljubljani, na podlagi najemne pogodbe ali sporazuma o brezplačni uporabi prostorov, deluje vrsta neodvisnih producentov in nevladnih organizacij s področja kulture, sociale in civilnih gibanj. Na tem naslovu tako domujejo Pravno informacijski center – PiC, Mirovni Inštitut, Zavod Maska, ŠKUC, Mesto žensk, SCCA Ljubljana, Plesni teater Ljubljana, NSK in drugi.

Danes, 19. 10. 2020, so nekateri uporabniki stavbe na Metelkovi 6 v Ljubljani prejeli predlog Sporazuma o prenehanju najemne pogodbe za najem poslovnih prostorov. Ministrstvo kot razlog za izpraznitev navaja dotrajanost stavbe ter to, da jo potrebuje za lastne potrebe in da bo ministrstvo stavbo obnovilo, zato jo potrebuje prazno.

Dalje v dopisu ministrstvo uporabnikom dobesedno grozi, saj v kolikor uporabniki sporazuma ne podpišejo v osmih dneh in prostorov izpraznijo do 31. 1. 2021, bo ministrstvo zadevo, skladno z Zakonom o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih, predalo Državnemu odvetništvu Republike Slovenije.

Ministrstvo uporabnike meče na cesto v času velike zdravstvene krize, ko je ravno sektor kulture in nevladnih organizacij zaradi posledic pandemije koronavirusa najbolj na udaru. V dopisu ministrstvo ne ponuja nikakršne rešitve, denimo možnost vrnitve v prostore po prenovi ali zagotovitev nadomestnih prostorov.

Pričakovati, da bi te organizacije, ob že tako omejenih sredstvih, v teh časih same našle ustrezno rešitev tako rekoč čez noč, je nerealno. Zato vidim to potezo s strani ministrstva kot še en v nizu korakov do popolne razgradnje vsega, kar je v tej državi še kritičnega do vlade Janeza Janše in napačnih potez vseh oblasti sploh.

Zaradi tega vas, spoštovani minister, pozivam, da:

  • nemudoma odstopite od izražene namere po prekinitvi najemnih pogodb oz. brezplačne uporabe prostorov z organizacijami, ki delujejo v prostorih Ministrstva za kulturo na Metelkovi 6 v Ljubljani.
  • V primeru, da od namere ne nameravate odstopiti, zagotovite organizacijam, ki delujejo v prostorih Ministrstva za kulturo na Metelkovi 6 v Ljubljani, enakovredne prostore pod enakimi pogoji.
Deli.