Madžarska za EU sredstva za drugi tir ni potrebna!

V Levici smo pridobili dokumente, ki potrjujejo, da Evropska komisija nepovratnih finančnih sredstev za izgradnjo drugega tira Divača-Koper nikoli ni pogojevala s sodelovanjem Madžarske ali katerekoli druge države. S tem postavljamo na laž izjave predstavnikov vlade Mira Cerarja, ki so v preteklem letu, zlasti v času referendumskih kampanj, zatrjevali ravno nasprotno. Ker omenjena sredstva lahko Slovenija pridobi tudi sama, drugi tir lahko zgradimo ne da bi se država odrekla lastništvu in upravljavskemu vplivu nad tem izjemno pomembnim delom državne infrastrukture in dohodkom, ki izhajajo iz njene uporabe.

Treba je samo zaključiti finančno konstrukcijo

Januarja letos je Komisija za nadzor javnih financ na predlog Levice sprejela sklep, da naj vlada predloži načrt izgradnje drugega tira brez kapitalske udeležbe Madžarske. Vlada se je nato odzvala z izjavami, da to ni mogoče in da bi izključitev  dodatnega vira financiranja pomenila odstopanje od pogojev razpisa, posledično tudi izgubo v letu 2017 pridobljenih evropskih sredstev.

Vendar pa pogodba (v prilogi) o dodelitvi 109 milijonov evrov nepovratnih sredstev za izgradnjo drugega tira določa, da mora Slovenija do 31. maja 2019 zgolj zaključiti finančno konstrukcijo projekta. Udeležba drugih partnerjev, zlasti držav članic EU, je zgolj mogoča, ni pa nujna. To dokončno postavlja na laž izjave predstavnikov vlade (Jure Leben) in podjetja 2TDK (Metod Dragonja), ki  so v času sprejemanja zakona o izgradnji drugega tira in v času referendumov o tem zakonu javnost prepričevali, da je udeležba Madžarske nujen pogoj za črpanje evropskih sredstev.

Denarja je za gradnjo brez Madžarske je dovolj

Slovenija mora za zaprtje finančne konstrukcije zagotoviti 200 milijonov. Ta znesek se lahko razporedi čez daljše časovno obdobje trajanja projekta, ki naj bi se končal konec leta 2023. V proračunih za leti 2018 in 2019 se je več kot 200 milijonov evrov že predvidelo za nakup novih oklepnikov za Slovensko vojsko, ki se izkazujejo za nepotreben, škodljiv in potencialno koruptiven posel. Že z rebalansom proračuna za leto 2019 in proračunom za leto 2020 bi lahko dosegli, da se zagotovi zadostno financiranje iz proračuna in da udeležba Madržarske, oziroma katere koli druge zaledne države, ne bi bila več potrebna.

Matej T. Vatovec: »V Levici že ves čas trdimo, da denar za drugi tir Slovenija ima. Gre za del ključne prometne infrastrukture, ki jo moramo zgraditi čim prej. Je pa to stvar prioritet – prioriteta prejšnje vlade so bili nesmiselni nakupi orožja za zadovoljevanje apetitov vojaško industrijskih kompleksov velikih držav članic zveze NATO, drugi tir pa je bil že od vsega začetka na stranskem tiru. Upamo, da bo s to vlado drugače.«

 

Priloge:

Pridobljena dokumentacija je dostopna na https://we.tl/t-XIPl3RPJnR

Izjave vlade:

  • »Izključitev dodatnega vira financiranja bi pomenila odstopanje od pogojev razpisa,« pravijo v vladi (https://www.dnevnik.si/1042798561)
  • Leben 23. januarja 2018: »Stališče Slovenije bo, da bo tekst narejen tako, da tudi če naš strateški partner izstopi iz projekta, bomo še vedno lahko črpali evropska sredstva«. (http://4d.rtvslo.si/arhiv/porocila/174515574/)
  • Leben 6.3.2018: »Komisiji smo predlagali, da v delu, ki govori, da finančni vložek zagotovita Slovenija in Madžarska, piše Slovenija in druga evropska država.« (http://www.mzi.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/771/9022/)
  • Cerar odgovor na UPV 22.1.2018: »Projekt drugega tira je ravno zaradi pripravljenosti teh zalednih držav za sodelovanje – poleg Madžarske še 5 držav, 4 zaledne – dosegel boljšo razvrstitev pri kandidiranju na razpisih za evropska sredstva. Pri tem je bil eden ključnih argumentov ravno čezmejna pomembnost projekta in tudi izražena namera Madžarske za sodelovanje pri financiranju projekta. Ko je zadeva zaustavljena zaradi obravnave na sodišču, obstaja celo tveganje, da Slovenija oziroma družba 2TDK ne bo uspela črpati v letu 2017 pridobljenih evropskih sredstev v višini 109 milijonov evrov iz razpisa instrumenta za povezovanje Evrope z mešanjem finančnih virov, tako imenovani blending.

 

Deli.